• De Nederlandse Stephanie Smolders is business- en marketingcoach, schrijver en digital nomad.
  • Zij en haar Vlaamse partner reizen sinds 2016 de hele wereld rond, terwijl ze werken op afstand.
  • Als ze weer opnieuw zou beginnen zou ze van tevoren een grotere buffer hebben aangelegd en flexibeler zijn met reisplannen.

Het klinkt misschien idyllisch om op afstand te werken en vanaf elke plek ter wereld in te loggen op je computer.

Dat is het ook, maar na vijf jaar op afstand werken als digital nomad zijn er absoluut een paar dingen die ik vooraf had willen weten.

In 2016 heb ik mijn baan als lerares opgezegd en begon ik samen met mijn partner Peter de wereld rond te reizen en op afstand te werken als business- en marketingcoach.

We hebben heel wat fouten gemaakt en daar ook flink van geleerd. Als we opnieuw aan het avontuur zouden beginnen zouden we in elk geval deze zes onderstaande zaken anders hebben gedaan.

1. Je krijgt waar je voor betaalt

Bespaar jezelf eindeloze frustratie en energie door niet altijd voor de goedkoopste optie te gaan. In het begin probeerden we vaak geld te besparen op bijvoorbeeld software of andere zaken die we nodig hadden voor ons werk, vluchten en overnachtingen en zelfs op restaurants. We zijn uren bezig geweest om uit te vogelen hoe we 20 euro per maand extra konden besparen op software die ons tijd zou moeten besparen.

In de meeste gevallen kwamen we er uiteindelijk achter dat we toch een premium-versie nodig hadden, heel goed wat extra opslagruimte hadden kunnen gebruiken of wat meer hadden moeten betalen voor een flexibel ticket.

Alle tijd die we daaraan besteedden, waren de paar honderd euro die we hebben bezuinigd niet waard. Nu kopen we het gewoon als we iets nodig hebben en besparen zo veel tijd.

2. Deze levensstijl kost meer dan je denkt

Onderweg gaan dingen zelden zoals gepland. Een vuistregel die we inmiddels hanteren is dat het leven zo’n 25 procent duurder is dan je denkt en dat plannen twee keer zoveel tijd kost. Daarom plannen we nu meer tijd in en houden we rekening met een hoger budget.

Omdat het moeilijk is om van tevoren in te schatten hoeveel we dagelijks uitgeven in een nieuw land, hebben we ons budget verhoogd met 25 procent.

3. Neem af en toe vrij en geniet

Doha 2017 Stephanie Smolders
Smolders in Doha, Qatar in 2017. Foto: Stephanie Smolders

In de eerste drie jaar hebben we ondanks dat we meer dan 40 landen hebben bezocht, nauwelijks echt tijd uitgetrokken om de omgeving te ontdekken en een dag vrij genomen. We zijn een marketingbedrijf begonnen en wilden onze klanten de beste service bieden, dus werkten we vaak ook in de weekenden door.

Terugkijkend zou ik zeggen dat we veel moois hebben gemist tijdens het reizen en weinig connectie hebben gemaakt met nieuwe landen en culturen. Ondanks de exotische plekken heb je als digital nomad niet steeds vakantie. Als je nooit een break neemt, is dat op lange termijn helemaal niet gezond.

Nu nemen we elke drie maanden minstens een week vrij. Daardoor blijven we gemotiveerd en productief. Zelfs als je in een paradijs verblijft, heb je met een fulltime functie zo nu en dan een paar dagen vrij nodig om jezelf weer op te laden.

4. Beknibbel niet op verzekeringen

Op afstand werken en reizen brengt veel risico’s met zich mee. Als je de cultuur en lokale regels niet kent, kan het moeilijk zijn om bijvoorbeeld een ziekenhuis te vinden. Of iemand die je kan helpen als je betrokken raakt bij een ongeluk of het slachtoffer bent van diefstal.

We wisten dat we als voorzorgsmaatregel een reis- en zorgverzekering nodig hadden die toegesneden is op digital nomads en past bij die levensstijl. Onze zorgverzekering hebben we afgesloten via Safety Wing Nomad Insurance. We zijn voor al onze aan reizen gerelateerde ongelukken en diefstallen gedekt via Revolut Metal.

5. Blijf altijd flexibel

Stephanie Smolders' partner Peter working from a hotel while on their travels.
Smolders en haar partner aan het werk in een hotel. Foto: Stephanie Smolders

We hebben twee keer moeten besluiten onze reisplannen helemaal om te gooien, terwijl we onze vluchten en overnachtingen al hadden betaald. We hadden geen flexibele tickets en boekingen gedaan, waardoor we uiteindelijk zo’n 2.500 dollar kwijt waren. Dat kunnen we ons eigenlijk niet permitteren.

Het mooiste van werken op afstand is dat je de flexibiliteit hebt om te gaan en staan waar je wilt. Als je een huurcontract van zes maanden tekent voor een villa, maar al na twee maanden weg wil, heb je een probleem. We zijn twee keer ons geld kwijtgeraakt, omdat we voortijdig een huurcontract wilden beëindigen. Probeer daarom flexibele huurcontracten af te sluiten en flexibele tickets te kopen en leg je niet vast op een lang verblijf als je een plek nog niet met eigen ogen hebt gezien.

6. Zorg voor een stevige buffer

Zoals eerder opgemerkt zijn dingen vaak duurder dan je denkt. Als je werkt als freelancer of je eigen bedrijfje start zoals wij gedaan hebben, dan is het goed om een buffer te hebben waarmee je bij voorkeur minimaal een jaar vooruit kan.

In het begin haalden we niet altijd het inkomen binnen dat we hadden gepland, terwijl we wel vaak over ons vooraf bepaalde budget heen gingen. Daarom moesten we beslissingen nemen die nadelig waren voor de verdere groei van ons bedrijf.

Met een grotere buffer hadden we eerder en betere hulp in kunnen huren of ons een slecht kwartaal kunnen permitteren zonder dat de toekomst van het bedrijf gelijk op het spel zou staan.

Achteraf hadden we beter zes maanden tot een jaar langer kunnen wachten voordat we aan onze reis begonnen om genoeg geld te kunnen sparen om voor een jaar lang onze uitgaven te dekken.

LEES OOK: Ik wilde een jaar op Barbados werken als digital nomad, maar vertrok na 4 maanden – ‘Telkens als ik het huis verliet werd ik nagesist’