Sinterklaas heeft het land verlaten dus het kerstfeest kan beginnen. Daarbij hoort natuurlijk ook de ideale kerstboom. Maar hoe vind je die eigenlijk en wat is een goede prijs?

In ieder geval lijkt het online kopen van een kerstboom dit jaar definitief doorgebroken. Steeds meer websites spelen in op deze trend en ook bouwmarkten bieden dit vaker aan.

Bij online kopen hoort natuurlijk ook thuisbezorging. Dat neemt een vlucht, merkt Henk Jan Bijmolt van houthandel Gadero die in de winter ook kerstbomen verkoopt. “Vooral onder ouderen die vermoedelijk vanwege corona minder graag de deur uitgaan is het populair. Ook drukke gezinnen kiezen vaak voor deze optie.”

Opvallend is dat restaurants en hotels dit jaar minder uitpakken met kerstbomen en de bijbehorende versiering. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit ook te maken met corona, vermoedt Bijmolt.

Taboe verdwijnt

Deze dinsdag heeft hij de drukste dag van het jaar heeft qua kerstbomenverkoop. "Maar ook voor Sinterklaas was het al druk. Vroeger was het nog een taboe om voor Sinterklaas met de kerst te beginnen, maar dat is ook aan het veranderen."

De Nordmann blijft onverminderd populair. "Vooral in de Randstad. In het noorden zie je ook wel dat de fijnspar in trek is, net als de wat goedkopere bomen."

Dit jaar is ook de tweede kerstboom weer gewild. "Mensen willen dan een extra boom voor onder de overkapping of een kleine boom zoals de Conica voor op tafel of in de hal. Ook dat wordt steeds populairder."

Business Insider zocht naar nuttige tips over kerstbomen en helpt je op weg.

1. Met of zonder kluit

Een vraag van levensbelang: ga je voor de wegwerpboom of kies je er eentje die je kunt (her)planten?

Kies je voor een kluit (en beter naaldbehoud), dan moet je op een aantal zaken letten om een grotere kans op overleven te hebben. Zo moet de kluit ongeveer even zwaar zijn als de boom. Dit kun je testen door de boom vlak boven de kluit vast te pakken en horizontaal te houden - hij moet dan ongeveer in balans blijven.

Bij de kluitbomen is er nog verschil tussen bomen die in een zwarte plastic zak worden geleverd en bomen die zijn geleverd in plastic potten. Het laatste type is duurder, maar de boom is dan niet verpot en heeft een hogere overlevingskans.

Andere tips: een kleinere boom met kluit heeft meer kans op overleven, geef voldoende water en wacht niet te lang met planten.

De populaire Nordmann vind je overigens minder vaak met kluit, omdat deze een 'penwortel' heeft met weinig zijwortels. Het is hierdoor arbeidsintensief en relatief duur om Nordmannen met kluit te kweken.

2. Geur en uitval naalden

Een ander bekend dilemma in de kerstbomenwereld is de keuze tussen 'geur' en 'naaldbehoud'. Zo heeft de (groene) fijnspar, de traditionele kerstboom met prikkende naalden, een sterke geur. Maar bij deze relatief goedkope boom vallen de naalden ook snel uit. Ook de blauwspar heeft een pittige geur.

In feite loopt de scheidslijn gelijk aan het onderscheid tussen de twee hoofdsoorten kerstbomen: de Picea (dennen, spitse, meer stekelige naalden, vallen sneller uit) en Abies (zilversparren, rechtopstaande, stompe naalden).

Overigens ontstaat op dit vlak snel verwarring. Want bijvoorbeeld de groene fijnspar heet in het Latijn Picea abies (!) en de Nordmann heet Abies nordmanniana.

3. Verse boom: schudden en acclimatiseren

Voor beter behoud van de boom zijn twee tips cruciaal: ben je bij de verkoper, kijk dan even wat er gebeurt als je de boom een beetje schudt. Vallen er veel naalden uit, dan is-ie niet 'vers' meer en heb je te maken met een afdankertje.

Daarnaast is het raadzaam om een boom die van het veld of een koude buitenplaats komt te laten acclimatiseren. Dat kan door hem een dagje in een 'koele berging' of garage te laten staan. Je moet daar dan wel over beschikken.

Komt de boom in de huiskamer, dan moet hij zo ver mogelijk van warmtebronnen zoals radiatoren worden geplaatst.

4. Waar kopen?

Grote partijen bomen worden vaak geleverd aan tuincentra en bouwmarkten. Hier ligt de prijs/kwaliteitverhouding vaak relatief gunstig.

Alternatief is inkoop bij kleinere handelaren en supermarkten, die vaak wat kleinere partijen afnemen. Zaak is dan wel om goed op de kwaliteit te letten.

Online kopen kan ook, maar daar zijn twee punten van belang. Het is vaak lastiger om het uiterlijk van de boom goed te beoordelen.

En als er bezorgkosten bijkomen, is het vaak de vraag of het niet voordeliger is om toch een boom in de buurt te kopen en zelf naar huis te vervoeren. Dit kan erg variëren.

Het kan ook voordeliger zijn om samen met de buren online kerstbomen te kopen zodat je wat kan besparen op de bezorgkosten.

5. Prijzen: van groene fijnspar tot Nordmann

Traditioneel was de relatief goedkope fijnspar de populairste kerstboom, maar de laatste jaren is vooral de Nordmann sterk in opkomst. Dat is ook te zien als je naar prijzen op internet kijkt: het wemelt de laatste jaren van aanbiedingen voor de Nordmann, terwijl prijzen van de groene fijnspar (gemiddeld zo'n 22,50 euro) veel lastiger te vergelijken zijn.

Bij de Nordmann variëren gemiddelde prijzen behoorlijk, afhankelijk van de grootte. Hoe groter hoe duurder.

In het segment tot 1,50 meter hoog was IKEA traditioneel de goedkoopste. Het Zweedse warenhuis zette ieder jaar de Nordmann in voor een marketingstunt. Klanten konden voor 1 euro een Nordmann krijgen, plus een waardebon van 19 euro voor aankopen bij de IKEA. Dit jaar is het bedrijf hiermee gestopt omdat ze het niet meer verantwoord vond.

Maar voor 12,99 euro kan je bij de Gamma een Nordmann kopen tot 150 centimeter. Deze moet je dan wel afhalen in de bouwmarkt. Voor 29,95 euro kan je deze ook kopen bij bol.com en dan wordt deze ook thuisbezorgd. Kijk hierbij wel goed naar de verwachte levertijden.

Bij de door Business Insider onderzochte landelijke aanbiedingen, won Gamma het segment tot 1,75 meter (18,99 euro), had Hornbach de goedkoopste tot 2 meter (19,95 euro, 7,95 euro extra om te laten thuisbezorgen) en moet je bij Praxis zijn voor een Nordmann tot 2,25 meter (33,99 euro).

LEES OOK: 8 kerst-ingrediënten om nu al in huis te halen, omdat ze straks zijn uitverkocht