De traditionele verkoop van kerstbomen verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld.

De wederverkopers sneuvelen in de concurrentiestrijd tussen supermarkten (Albert Heijn, Aldi), tuincentra, doe-het-zelfketens (Praxis, Gamma) en zelfs het woonwarenhuis Ikea, dat via een speciale constructie bomen voor 1 euro verkoopt.

“Als grootwinkelbedrijven kerstbomen onder de kostprijs verkopen, kunnen we als straatverkopers inpakken”, zegt André van den Bergh uit de Amersfoortse wijk Nieuwland, die na 28 jaar het einde van zijn handel ziet naderen.

Inferieure kwaliteit

Van den Bergh stelt dat de kerstbomen bij bouwmarkten en winkelketens van inferieure kwaliteit zijn en het niet halen bij het ambachtelijke product dat hij van een kweker uit Noord-Limburg betrekt. Hij snapt evenmin dat Natuurmonumenten zich heeft verbonden aan Ikea, dat van elke boom 1 euro aan de natuurbeschermers schenkt.

De kerstbomenverkoper: “Het is schijnheilig wat hier gebeurt. Wij leveren duurzame bomen met kluit die na gebruik weer de tuin in kunnen. Dat is beter dan gezaagde jonge bomen die al in oktober uit Denemarken naar de Ikea’s in Nederland zijn gebracht. Niet erg duurzaam dus, zeker niet voor Natuurmonumenten.”

Ikea begrijpt rumoer niet

Natuurmonumenten verwijst voor de duurzame aspecten van de Ikeabomen door naar de woongigant.
"Maar wij zijn blij met het geld dat voor natuurbeheer'', aldus een woordvoerster.

Ikea zegt het rumoer rond de actie van straatverkopers niet te begrijpen. "De ‘Kerstboom voor één piek’-actie loopt nu voor het derde jaar'', aldus een woordvoerster. De Nordmannen groeien op plantages en worden gekweekt op velden via milieuvriendelijke methodes. De straatverkopers hebben het volgens haar mis met de herkomst: ze komen uit de Belgische Ardennen.

De tuincentra klagen minder over de concurrentiestrijd. Zij zeggen al een paar jaar last te hebben van de branchevervaging, maar dat de straatverkopers daar het meest de dupe van zijn. "Wat we eventueel minder aan bomen verkopen, maken we met alle kerstartikelen wel weer goed'', zegt Rezja Blaas, communicatiemanager van Groenblok, een zelfstandige keten van 17 tuincentra.

Kunstkerstboom op zijn retour

In Nederland worden jaarlijks 2 miljoen echte kerstbomen verkocht. De kunstkerstboom is wat op zijn retour. Consumenten willen weer groen ruiken en 'wat rommel van naalden in huis opruimen', zegt kerstbomenkweker en importeur Gerrit Brinkman van Brinkman Nordmann BV in Wenum-Wiesel.

Hij zegt geen medelijden te hebben met de verdwijnende straatverkopers. "Het zijn merendeels hobbyisten die in een paar weken tijd een mooi bedrag verdienen. Daarna doen ze weer wat anders. Laat dat dan maar over aan mensen die er de kost mee moeten verdienen.''