Zoals ieder jaar verwachten Nederlandse supermarkten weer topdrukte rond de feestdagen.

Traditioneel gezien is 24 december dé dag waarop we nog snel onze laatste boodschappen halen. En dan kan het zomaar gebeuren dat er geen mascarpone, lange vingers of waterkers in de schappen liggen. Daar gaat je tiramisu of waterkerssoep.

Nu zijn er tal van oplossingen: je kunt je boodschappen online bestellen en thuis laten bezorgen, oppikken bij de supermarkt of bijvoorbeeld de Allerhande Kerstbox bestellen met daarin alle ingrediënten voor een viergangendiner.

Duik jij toch liever zelf de winkel in? Business Insider vroeg familie, collega’s, supermarkt Albert Heijn en zocht het internet af met de vraag: welke ingrediënten moeten we op tijd in huis halen?


1. Mascarpone

mascarpone uitverkocht kerst kerstmis tiramisu

Nederland maakt massaal tiramisu met kerst. En ja, daar heb je mascarpone voor nodig. Bij veel supermarkten (en kaaswinkels) is de dagen voor Kerstmis al geen mascarpone meer te krijgen. Zeker wanneer Albert Heijn een mascarponerecept in de Allerhande zet. Haal het dus nu al in huis, want de Italiaanse kaas kun je prima invriezen en is ook in de koelkast lang houdbaar.


2. Lange vingers

mascarpone uitverkocht kerst kerstmis tiramisu lange vingers

Eén en één is twee toch? Tiramisu, een Charlotte... Zo'n recept kan volgens velen niet zonder lange vingers. Haal de koekjes nu dus al in huis.


3. Vanillestokjes

mascarpone uitverkocht kerst kerstmis tiramisu lange vingers vanillestokjes

Vanillestokjes is typisch een product waar met de feestdagen een run op ontstaat. Nergens voor nodig, want het product is, mits goed verpakt, tot een jaar houdbaar. Bewaar de stokjes nooit in de koelkast, maar wel in een luchtdichte (niet vacuüm) verpakking op een koele, donkere plaats.


4. Waterkers

mascarpone uitverkocht kerst kerstmis tiramisu lange vingers vanillestokjes waterkers

Nederland houdt van waterkerssoep met kerst. Mocht je de soep willen maken, dan loop je tegen een paar nadelen aan. Allereerst is waterkers rond de kerstdagen lastig te krijgen én kun je de plant niet langer dan een paar dagen bewaren. Maak je waterkerssoep dus al voor de kerstdagen en vries hem in. Zorg ervoor dat je de room nog niet toevoegt, deze kun je er beter na het ontdooien bij doen.


5. Stoofperen

stoofperen-kerst-uitverkocht-alternatief

Stoofperen is één van de drie meest gezochte recepten op Ah.nl. De supermarkt verkoopt ze in de feestmaand dan ook bij bosjes. Je kunt de peren prima een paar weken bewaren op een koele plaats. Heb je ze eenmaal gekookt, dan kun je ze het beste bewaren in een weckpot.


6. Een bepaalde smaak ijs

pannacotta ijs supermarkt

Supermarkten verkopen in de kerstperiode extra veel ijs, aldus Albert Heijn. Het is dus zonde om niet al ruim op tijd de smaak die jij nodig hebt (bijvoorbeeld kaneelijs) in te slaan.


7. Speciaal vlees

steak biefstuk kerst supermarkt uitverkocht

Vergeet niet je vlees ruim op tijd te halen en in te vriezen, of anders te bestellen bij de supermarkt of slager. Voor je het weet moet je in de supermarkt ter plekke een plan C bedenken, omdat de hazenbiefstuk of rollade al op is.


8. Alles voor de gourmet

gourmetten kerst feestdagen uitverkocht

Wat Albert Heijn misschien wel het allermeest verkoop tijdens de feestdagen zijn gourmetproducten, laat een woordvoerder van de supermarkt weten. Van mini-hamburgers tot mini-slavinken. Met die wetenschap doe je er dus goed aan om óf je schalen te bestellen, of de producten nu al te kopen en in te vriezen.

LEES OOK: Wild of gevogelte met kerst? Dit zijn de prijzen