De kennistoets die huizenkopers of woningeigenaren moeten maken als zij zonder adviseur een hypotheek willen afsluiten of aanpassen deugt volgens verschillende partijen niet.

De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis (VEH) en intermediair De Hypotheker zijn niet te spreken over de toets die klanten moeten afleggen als zij online een zogenoemde ‘execution only’-hypotheek afsluiten, schrijft het AD.

Het is bij steeds meer hypotheekverstrekkers mogelijk een doe-het-zelfhypotheek af te sluiten. Maar de overheid wil wel dat je weet welke risico’s je daarmee aangaat, vandaar dat de kennistoets verplicht is bij execution only.

Maar wat je als klant in een bepaalde situatie moet weten, is niet vastgelegd. Gevolg is dat de toetsen per hypotheekverstrekker behoorlijk kunnen verschillen. Waar de een te makkelijk is, is de ander verschrikkelijk moeilijk.

Tegelijkertijd zijn de toetsen vaak ook een wassen neus, vindt De Hypotheker, omdat deze in sommige gevallen meerdere keren is in te vullen. “Dat is dus geen goede poortwachter en dat baart ons zorgen”, zegt een woordvoerder tegen het AD.

Zowel VEH als de Consumentenbond suggereren dat sommige geldverstrekkers de lat met opzet hoog leggen om de klant alsnog richting een al dan niet dure adviseur te duwen. “Wat wij horen is dat de toets in de branche niet serieus wordt genomen. Het is een halfzacht systeem, omdat er geen specifieke eisen zijn gesteld aan de toets. Het kan door de bank gebruikt worden voor extra inkomsten”, aldus een VEH-woordvoerder tegen de krant.

Kennistoets van Florius is onbegrijpelijk

De Consumentenbond krijgt klachten over de kennistoets die ABN AMRO-dochter Florius klanten voorschotelt. “Voor die toets slaagt echt niemand”, zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond tegen de krant. “Sommige vragen zijn op verschillende manieren te interpreteren en ze zijn ook niet toegespitst op de situatie van de hypotheekaanvrager. Het lijkt er inderdaad op dat ze er bij Florius een verdienmodel in zien.”

Lees ook op Business Insider

Florius ontkent de aantijging in het AD en zegt dat de kennistoets alleen geldt voor het verhogen van de hypotheek en niet voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dat gaat via een netwerk van tussenpersonen.

Enfin, probeer anders deze hypotheekvraag van Florius te beantwoorden en oordeel zelf.

Uit de toets van Florius:

Vraag 6
U heeft een eigen woning sinds 2013 en trekt uw hypotheekrente ook vanaf dat moment af bij de Belastingdienst. Uw inkomen bedraagt EUR 45.000 waardoor u de gehele eigenwoningrente, na verrekening met het eigenwoningforfait, tegen 42% kunt aftrekken. Tot wanneer merkt u niets van de beperking van de hypotheekrenteaftrek als uw inkomen en eigenwoningschuld onveranderd blijft ? (Ga er bij de volgende casus vanuit dat de tariefmaatregel ongewijzigd blijft). Kies het juiste antwoord:

  1. Tot 2024.
  2. Tot 2034.
  3. Tot 2044.

Lees meer over hypotheken: