• De huidige coronamaatregelen worden zoals verwacht verlengd tot 20 april.
  • Het kabinet heeft geen andere keuze gezien de nog altijd snelle verspreiding van het coronavirus en het hoge aantal ziekenhuisopnames, aldus premier Rutte.
  • Wel gaat de avondklok met ingang van woensdag 31 maart een uur later in, om 22.00 uur.

De huidige coronamaatregelen worden zoals verwacht verlengd tot 20 april. Gehoopte versoepelingen voor onder meer winkeliers en het hoger onderwijs komen er vooralsnog niet.

Dat heeft demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond verklaard op een persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA).

Gezien de nog altijd te snelle verspreiding van het coronavirus bij de derde golf van de pandemie, en het hoge aantal ziekenhuisopnames, heeft het kabinet geen andere keuze, aldus Rutte. Op 13 april is er opnieuw een persconferentie.

De enige aanpassing van de maatregelen is dat de avondklok met ingang van woensdag 31 maart een uur later ingaat, om 22.00 uur.

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben daar op aangedrongen, mede omdat het 's avonds langer licht wordt wegens het begin van de zomertijd, komend weekend. Dan wordt het volgens de politie moeilijker om de avondklok te handhaven.

Zorgelijke realiteit

Rutte erkende tijdens de persconfentie dat de verlenging van de maatregelen een tegenvaller is. "Dit natuurlijk opnieuw een enorme domper", zei hij.

De verlenging is volgens hem echter noodzakelijk wegens "de zorgelijke realiteit van vandaag". Besmettingscijfers zijn sinds begin deze maand flink omhoog gegaan. "Daarom kunnen we op dit moment geen maatregelen loslaten."

"Ik begrijp, dit valt gewoon tegen", aldus de premier. "Ik snap het ongeduld." Als de cijfers de komende tijd meevallen, kan er mogelijk toch al voor 20 april meer. "Dan kunnen en zullen we snel handelen."

Sneltesten voor heropening hoger onderwijs

Het hoger onderwijs mag mogelijk vanaf 26 april een dag per week fysiek lesgeven, afhankelijk van toegangstesten en sneltesten, zei demissionair minister De Jonge. Als onderwijsinstellingen dat kunnen organiseren en de besmettingscijfers het toelaten, wordt dat met ingang van die datum mogelijk.

"De sneltesten kopen we in", aldus De Jonge. Scholen hoeven dus niet zelf voor de testen te betalen. Het idee is volgens De Jonge dat de scholen ze geleverd krijgen en vervolgens kunnen verdelen onder de studenten. "'s Ochtends na het tandenpoetsen even zelftesten en naar college."

Studenten zijn teleurgesteld omdat ze toch weer langer moeten wachten voordat ze weer fysiek naar hun hogeschool of universiteit kunnen. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is er nu "geen goede balans" tussen de coronarisico's en de schade aan het welzijn van studenten en zou het hoger onderwijs nu al op een veilige manier gedeeltelijk open kunnen. Vereniging van universiteiten VSNU reageert juist verheugd op de concrete datum van 26 april.

Winkeliersvereniging INretail heeft met teleurstelling gereageerd op het nieuws dat niet-essentiële winkels nog langer moeten wachten op versoepelingen van de coronamaatregelen. De winkels zijn volgens de branchevereniging goed voorbereid op een veilige heropening.

Negatief reisadvies tot half mei van kracht

Het negatieve reisadvies wordt verlengd tot en met zaterdag 15 mei. "Het dringende advies voor de meivakantie is dus: blijf in Nederland", aldus Rutte. Voor de zomervakantie heeft het kabinet nog geen advies, dat volgt zo snel mogelijk, zei hij. "We hebben wel goede hoop dat er dan weer meer kan."

Overigens verwacht De Jonge dat komende zomer bij de vier wedstrijden van het EK voetbal in Amsterdam publiek naar binnen mag in de Johan Cruijff ArenA. "Ik kan nu niet zeggen hoeveel dat er exact kunnen zijn", aldus de minister. "Het EK is pas in juni, dat duurt nog even. Het vindt plaats op een moment dat het epidemiologisch gesternte beter is dan nu."

Het Nederlands elftal speelt zijn drie groepswedstrijden op het EK in de ArenA. Het stadion van Ajax huisvest ook één duel uit de achtste finales. "Ik hoop dat de wedstrijden met publiek gespeeld kunnen worden. Ik hoop zelfs dat er in dat stadion in Amsterdam toch zoveel mogelijk mensen naar binnen kunnen. Ik denk dat met toegangstesten meer mogelijk is dan zonder toegangstesten."

Lees meer over coronavaccins: