Huurders die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen kunnen rekenen op hulp van het kabinet, zei minister Kajsa Ollongren dinsdag in de Tweede Kamer.

Volgens Haagse bronnen wil de regering 200 miljoen euro uittrekken om de verhuurderheffing te verlagen, zodat woningcorporaties meer ruimte hebben om huurders te helpen.

De oppositie is al maanden kritisch op minister Ollongren. Zij weigerde eerder de huren te bevriezen, ondanks twee moties van de Eerste Kamer.

Het kabinet komt volgende week op Prinjesdag met maatregelen om mensen die door een hoge huur financieel in de knel zitten, tegemoet te komen.

Dat zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdag in de Tweede Kamer tegen een woedende oppositie die vindt dat zij niks doet voor huurders.

Ollongren wil vooral groepen helpen die een steeds hogere huur moeten ophoesten terwijl ze geen zicht hebben op meer inkomen en ook te weinig compensatie krijgen via bijvoorbeeld een hogere huurtoeslag.

Haagse bronnen zeggen tegen de NOS dat het kabinet 200 miljoen euro uit wil trekken om de verhuurderheffing te verlagen. Zo krijgen wooncorporaties meer ruimte om huurders te helpen die door de coronacrisis in financiële problemen zitten.

Sinds 2013 betalen woningcorporaties een belasting over sociale huurwoningen. In de periode 2013-2023 komt dat neer op ruim 16,7 miljard euro aan verhuurdersheffing, omgerekend ongeveer 1,6 miljard euro per jaar.

Er is al lange tijd veel kritiek op de heffing, omdat de corporatiesector daardoor minder geld overhoudt om nieuwe woningen te bouwen. Dat bleek onlangs uit onderzoek van de branchevereniging van corporaties Aedes, de gemeenten en de Woonbond.

Huurprijzen zijn het sterkst gestegen in zes jaar 

Uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de prijzen van huurwoningen in juli het sterkst zijn gestegen sinds 2014.

De huren van sociale huurwoningen die niet in handen waren van een woningcorporatie stegen het meest, met 3,4 procent. Daarna volgden de vrijesectorwoningen met 3 procent.

Bewoners van sociale huurwoningen van woningcorporaties moesten gemiddeld 2,7 procent meer betalen. Zij zagen hun huur daarmee minder omhooggaan dan andere huurders. Maar het verschil met vorig jaar was wel het grootst. Toen gingen hun huren nog met 2 procent omhoog.

Ollongren weigert de huurverhoging terug te draaien

De oppositie is boos over de flinke huurstijging tijdens de coronacrisis. Onder meer PVV, SP en PvdA en GroenLinks stellen dat veel mensen al jaren problemen hebben om rond te komen, omdat hun huur elk jaar verder stijgt. Door de coronacrisis is dit volgens hun alleen maar erger geworden.

Een groot deel van de oppositie wil daarom dat Ollongren de jaarlijkse huurverhoging voor iedereen terugdraait, maar de minister weigert dat. Ook de Eerste Kamer dringt daar al maanden op aan en nam na twee moties hierover uiteindelijk een motie van afkeuring aan. In de senaat is de oppositie in de meerderheid.

De minister benadrukte opnieuw dat mensen die door de coronacrisis in de knel zitten, een regeling kunnen treffen met hun verhuurder.

En de huurverhoging was dit jaar weliswaar hoger dan de afgelopen jaren, maar dit komt vooral door een hogere inflatie, zei Ollongren. Mensen krijgen dan ook vaak een hoger salaris of uitkering als die meestijgt.

Welke maatregelen er precies komen, wilde de minister niet zeggen, omdat ze niet vooruit kan lopen op Prinsjesdag. Dan presenteert het kabinet zijn begrotingsplannen.

LEES OOK: Huis huren versus kopen: zo groot is het verschil in vierkante meters in 9 steden