• De kans is klein dat het kabinet om 19.00 uur versoepelingen aankondigd die volgende week al ingaan.
  • Het kabinet wil op z’n vroegst op 28 april de terrassen openen en de avondklok afschaffen.
  • De verdere opening van het hoger onderwijs gaat waarschijnlijk wel door op 26 april.

De kans is klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op de persconferentie over corona versoepelingen aankondigen die volgende week al ingaan.

Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z’n vroegst vanaf 28 april ingaan.

Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open. Ook winkels worden mogelijk verder opengesteld. Nu is dat nog niet aan de orde, omdat het kabinet het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen te hoog vindt.

Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen begint weer op te lopen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen.

Rond de paasdagen lieten minder mensen zich testen en waren er minder positieve tests, maar sinds een paar dagen stijgt dit aantal weer. Waarschijnlijk zitten we nu ongeveer op het niveau van voor Pasen.

Vorige week meldde het instituut dat het in een week tijd 48.186 nieuwe gevallen had geregistreerd, de week ervoor noteerde het RIVM 51.866 positieve tests.

In de zes dagen na de laatste update zijn 44.537 besmettingen aan het licht gekomen. Dat zijn gemiddeld bijna 7.423 gevallen per dag.

Lees ook op Business Insider

Op zondag meldde het RIVM meer dan 8.200 positieve tests, het hoogste aantal sinds eind maart. Het weekcijfer van dinsdag kan daarmee weer boven de 50.000 uitkomen.

Het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag opnieuw gestegen. In totaal zijn nu 2582 patiënten met Covid-19 opgenomen, 65 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van deze mensen liggen er 794 op de intensive care.

Kabinet gaat per week bekijken of de terrassen weer open kunnen

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei maandag dat het kabinet per week gaat bekijken of de terrassen al open kunnen. Maar eerst moet de piek van de derde golf geweest zijn, klinkt het.

Dat kan nu nog niet, zegt de veiligheidsminister, omdat dit te veel mensen op de been brengt. “Wij moeten alles afwegen en de druk op de ziekenhuizen is echt enorm. Wij zitten heel dicht bij die piek. Als die piek hoger gaat worden, dan gaan er ongelukken gebeuren. Het OMT zegt dat we nog even moeten volhouden. Heel even is in elk geval korter dan een maand”, laat de minister weten.

Het uitstellen van versoepelingen is volgens hem een ontzettend moeilijk probleem omdat bij een groot aantal Nederlanders een soort moeheid heerst. “De teleurstelling begrijpen we. Vorige week zagen we een lichtpunt en een paar dagen later was dit lichtpunt toch een beetje minder zichtbaar.”

Het kabinet overlegt dinsdag nog voor de persconferentie over de maatregelen. Pas dan neemt het een definitief besluit.

Onbegrip bij de horeca dat de terrassen niet open mogen

De beslissing om de versoepelingen met minstens een week uit te stellen, leidde tot veel woede en onbegrip. Koninklijke Horeca Nederland noemde het “een klap in het gezicht”.

“Als je enige taak als overheid is het vaccinatiebeleid op orde krijgen en het is aan alle kanten één groot drama, dan kun je erop wachten dat je kunt blijven schuiven met data”, zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda.

De Vos, ook voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en woordvoerder van 65 horecaondernemers die al eerder gezamenlijk actie voerden tegen de coronamaatregelen, wil dat de overheid doet wat het belooft.

Met een miljoen prikken per week zetten, zouden echt stappen gezet kunnen worden, denkt hij. Dan zou de horeca vanaf mei misschien alweer mensen binnen kunnen ontvangen, denkt hij.

INretail: teleurstelling groot, zeker omdat er hoop was

Ook winkeliers waren massaal teleurgesteld, aldus branchevereniging INretail. “Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekte verwachtingen.”

Volgens INretail doet het extra pijn bij de achterban, omdat die ervan overtuigd is dat het opengaan van winkels voor publiek veilig kan. Momenteel is er een regeling wegens corona waarbij publiek kan winkelen op afspraak.

Ook meerdere burgemeesters, waaronder die van de vier grootste steden, zijn niet blij met de keuze. Zij pleiten ervoor alles in de buitenruimte, zoals terrassen, hortussen en dierentuinen, te openen omdat handhaven van de coronaregels anders niet meer lukt.

Zij zien liever dat mensen op een terras zitten en afstand houden, dan dat er grote groepen zowat bovenop elkaar zitten in parken.

Heropening hoger onderwijs gaat door op 26 april

De verdere opening van het hoger onderwijs gaat vooralsnog wel door op 26 april, meldden ingewijden. Studentenorganisaties gaven al te kennen het “onacceptabel” te vinden als de heropening weer werd uitgesteld.

Studenten mogen waarschijnlijk weer voor een dag in de week naar hun hogeschool of universiteit, mits ze zich van tevoren kunnen laten testen op corona.

Lees meer over coronavaccins: