• Het kabinet besloot de nachtclubs eind juni te openen zonder een belangrijk advies van de Fieldlab-experimenten af te wachten, meldt NRC.
  • Daardoor waren er te weinig voorzorgsmaatregelen genomen in het uitgaansleven.
  • Het kabinet heeft excuses aangeboden voor de besmettingsgolf die hierdoor ontstond.

Op 26 juni leek het leven weer bijna als voor de uitbraak van Covid-19. Het kabinet liet een groot deel van de coronamaatregelen los. De mondkapjes mochten op de meeste plekken af, onbeperkt bezoek ontvangen was weer mogelijk en het thuiswerkadvies verdween.

Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, mochten hun deuren openen op volle capaciteit. Bezoekers hoefden binnen geen 1,5 meter afstand te houden, maar moesten bij de ingang wel een coronatoegangsbewijs laten zien. Via testen voor toegang konden ze zich laten testen.

Hoe dat afliep, is inmiddels bekend. Het aantal positieve besmettingen ging door het dak, waardoor Nederland dieprood kleurde op de Europese coronakaart. Het kabinet besloot na twee weken de nachtclubs weer op slot te gooien en bood excuses aan voor de “inschattingsfout”.

Hoe kon dit zo misgaan?

Fieldlab-test in club Shelter

Volgens NRC ging het kabinet overhaast te werk. De krant zag Tweede Kamerstukken in en sprak met betrokkenen. Daaruit blijkt dat een cruciaal advies van de Fieldlab-expermenten over het veilig organiseren van evenementen niet is afgewacht.

Fieldlab is een samenwerkingsverband tussen de evenementenbranche, overheid en wetenschappers. In mei kwam de organisatie met een lijst aanbevelingen, op basis van de testevenementen die de afgelopen maanden zijn gehouden.

Naar aanleiding daarvan werd op 29 mei nog een proefevenement gehouden: een clubavond met zeshonderd bezoekers in de Amsterdamse club Shelter. Dit om te kijken of er weer veilig tot diep in de nacht kon worden gedanst.

Toen het kabinet medio juni besloot om de nachtclubs weer te openen, waren de resultaten van dit experiment nog niet bekend. Het kabinet heeft deze ook niet opgevraagd, schrijft NRC.

Hogere ventilatienorm

De krant heeft het onderzoek inmiddels wel ingezien. Na de Shelter-avond testten twee medewerkers positief, maar mogelijk zijn er meer besmet geraakt omdat een test achteraf niet verplicht was.

Fieldlab gaf daarom het advies om de ventilatienorm voor clubs te verhogen, omdat het risico op een besmetting hoger is in een club dan bij andere evenementen. Die ventilatie-eisen waren per 1 juli bovendien juist versoepeld als onderdeel van de nieuwe Alcoholwet.

Het kabinet wachtte het onderzoek niet af, stelde geen extra eisen aan de luchtverversing en liet een onbeperkt aantal bezoekers toe in nachtclubs. Met alle gevolgen van dien.

Medische adviezen genegeerd

Ook medische adviezen zijn genegeerd bij het besluit om nachtclubs te openen, meldt NRC. Het OMT en Fieldlab adviseerden om medewerker binnen 24 uur voor het einde van een evenement te testen, maar daar wilde het kabinet niet aan om juridische redenen.

Ook het advies voor een kortere geldigheidsduur van tests vooraf werd in de wind geslagen. Met een negatieve testuitslag die uiterlijk 40 uur van tevoren was gedaan kon je bij de clubs naar binnen. Maar dit was onvoldoende om de Deltavariant van het coronavirus buiten de deur te houden, aldus OMT-lid Andreas Voss tegen NRC. Iemand die daarmee besmet is, kan binnen een dag van niet-detecteerbaar niet hoog besmettelijk gaan.

Inmiddels heeft het kabinet besloten dat negatieve testuitslagen nog maar 24 uur geldig zijn.

NRC schreef eerder al dat het kabinet adviezen van gedragswetenschappers negeerde. De Corona Gedragsunit van het RIVM adviseerde om de coronamaatregelen in kleine stappen los te laten, maar op 26 juni werden versneld verregaande versoepelingen doorgevoerd.

Maandagochtend was een deel van het demissionaire kabinet bijeen om de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus te bespreken. Na afloop gaf minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan dat het aantal coronabesmettingen is gestabiliseerd op 9.000. Er is geen verdere stijging, maar het aantal is nog veel te hoog. Toch is besloten om voorlopig geen extra maatregelen te nemen.

Lees meer over het coronavirus: