• Onderzoekers van de Britse University College London hebben een coronatest ontwikkeld voor je smartphonescherm die even effectief is als een PCR-test.
  • De nieuwe test maakt het niet alleen minder ingrijpend voor mensen, maar is ook nog eens veel goedkoper.
  • Volgens de onderzoekers is dat daarom een goed alternatief voor armere landen waar er nog niet op grote schaal gevaccineerd wordt.

Een monster van je smartphonescherm kan met evenveel zekerheid aantonen dat je corona onder de leden hebt als een ‘ouderwetse’ PCR-test. Dat concluderen Britse onderzoekers van University College (UCL) in Londen.

Volgens hen is het niet meer nodig om die vervelende monsters te nemen uit de neus en keel, omdat er gedurende de eerste twee tot drie weken van de infectie genoeg sporen te vinden zouden zijn op je telefoon.

De nieuwe methode heet Phone Screen Testing (PoST) en wist tijdens de onderzoeken het COVID-19-virus in ruim 81 procent van de gevallen op de telefoon van de besmette persoon te detecteren, wat een even nauwkeurige uitkomst is als bij een normale antigeentest.

Het testen van het telefoonscherm is minder ingrijpend dan teststokjes in neus en mond steken. Mensen zullen dan eerder bereid zijn om zich te laten testen, denken de onderzoekers. Bovendien is de testmethode goedkoper voor arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het virus en dus meer mensen nog kans lopen besmet te raken.

"Zoals velen maak ik me grote zorgen over de economische en sociale gevolgen van de pandemie in landen met lagere inkomens. We weten dat testen de enige effectieve manier om de verspreiding te stoppen is, maar dit gebeurt te weinig omdat het te duur en ongemakkelijk is", zegt Dr. Rodrigo Young, hoofdonderzoeker aan UCL.

"We wisten meteen dat onze smartphonetest bijzonder was, omdat PoST het op grote schaal testen van COVID-19 makkelijker maakt, maar ook kan worden gebruikt om uitbraken van nieuwe virussen te voorkomen en we zo toekomstige pandemieën kunnen vermijden."

Coronabesmettingen worden momenteel vooral vastgesteld met slijmmonsters uit neus en keel. Het is ook mogelijk om in het bloed te zoeken naar antistoffen tegen het coronavirus, om duidelijk te maken of iemand besmet is geweest. Daarnaast zijn er ademtests en China heeft soms anale coronatests uitgevoerd, naar verluidt ook bij Amerikaanse diplomaten.

Lees meer over het coronavirus: