En weer verliest een kabinet van Mark Rutte een bewindspersoon. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën maakte woensdag zijn vertrek bekend wegens de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

Het is de derde bewindspersoon van het kabinet-Rutte III die voortijdig opstapt. Dat lijkt veel, maar het vorige kabinet van Rutte maakte het nog bonter. Toen zag de VVD-leider drie ministers en vier staatssecretarissen vertrekken, een record.

Het vorige record stond, met drie gevallen ministers en twee staatssecretarissen, op naam van het kabinet-Lubbers III. Dat was niet toevallig ook het kabinet dat het langst regeerde, tot het door Rutte II werd ingehaald. Hoe langer een kabinet zit, hoe groter nu eenmaal het risico op uitvallers.

Toch ziet historica Anne Bos, die een proefschrift schreef over struikelende bewindslieden, dat ministers en staatssecretarissen steeds minder stevig in het zadel zitten. Dat heeft alles te maken met de grilligheid van de politiek, de versnippering van de Tweede Kamer en de hoogopgelopen mediadruk, denkt Bos. Anders dan twintig jaar geleden moeten ministers tegenwoordig vaak boeten voor fouten die door hun ambtenaren zijn gemaakt.

Bekijk hieronder het overzicht van alle bewindspersonen uit de kabinetten van Mark Rutte die voortijdig zijn vertrokken.


December 2019 – De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst is reden voor staatssecretaris Menno Snel van Financiën om af te treden. Daardoor zijn zeker honderden gezinnen onterecht in financiële problemen gekomen.

Menno Snel


Mei 2019 – Staatssecretaris Mark Harbers van Asiel treedt af om het 'wegmoffelen' van misdaadcijfers van asielzoekers.

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) na afloop van het debat waarin hij zijn aftreden bekendmaakte.


Februari 2018 – Halbe Zijlstra neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin.

Halbe Zijlstra


Oktober 2017 – Een rapport van de OVV over een incident met een mortiergranaat in Mali dat twee militairen het leven kostte, leidt tot het opstappen van VVD-minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.


Januari 2017 – Ard van der Steur (VVD) vertrekt als minister van Veiligheid en Justitie vanwege de Teeven-deal.


Oktober 2015 – Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu neemt ontslag. Zij trek daarmee de consequentie uit de parlementaire enquête naar het Fyra-debacle.


Maart 2015 – De Teeven-deal leidt tot de val van VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) stapt uit solidariteit op. De kwestie kost ook parlementsvoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) de kop.


Januari 2014 – Frans Weekers, staatssecretaris op Financiën en VVD’er, treedt af om problemen bij de Belastingdienst met de uitbetaling van toeslagen.


December 2012 – Co Verdaas (PvdA) stapt op als staatssecretaris van Economische Zaken nadat er vragen zijn gerezen over zijn declaratiegedrag in zijn vorige functie.


Lees meer: