• Het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs gaan per 1 maart voor alle leerlingen weer op beperkte schaal open.
  • Contactberoepen als kappers, massagepraktijken, schoonheidssalons en rijscholen mogen vanaf 3 maart weer onder bepaalde voorwaarden aan de slag. Maar sekswerkers nog niet.
  • Winkels mogen met ingang van 3 maart hun deuren openen voor winkelen op afspraak.
  • Ook mogen jongeren tot 27 jaar dan weer buiten sporten in teamverband.
  • Alle andere beperkingen, inclusief de avondklok, blijven tot 15 maart van kracht.

Het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs gaan vanaf 1 maart weer op beperkte schaal open.

Mogelijkheden voor winkelen worden per 3 maart verruimd, en de meeste contactberoepen mogen weer onder bepaalde voorwaarden aan de slag.

Buiten sporten wordt weer mogelijk gemaakt voor jongeren tot 27 jaar.

Die vier versoepelingen van de coronabeperkingen zijn dinsdagavond aangekondigd door premier Mark Rutte.

Het kabinet gaat een “klein beetje meer risico nemen” met het coronavirus, zei hij tijdens een persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), om de tol die de maatregelen eisen te verzachten.

“We doen iets heel spannends”, zei Rutte, die erop wees dat volgens experts een derde golf onvermijdelijk is wegens de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus. “Verruiming is in deze fase niet gratis, en ook niet onomkeerbaar.” Toch hoopt het kabinet met de versoepelingen “een positieve impact” te hebben, zei hij.

Alle andere maatregelen, waaronder de avondklok, blijven tot zeker 15 maart van kracht. Op 8 maart kondigt het kabinet aan wat er na die datum gebeurt.

Lees ook op Business Insider

Minimaal één dag per week naar school

Scholen voor voortgezet onderwijs gaan per 1 maart weer open onder dezelfde voorwaarden als bij het basisonderwijs. Leerlingen kunnen dan minimaal één dag per week naar school – en zoveel meer als mogelijk en verantwoord is. De rest van de week volgen ze thuisonderwijs.

Ook het middelbaar beroepsonderwijs gaat per 1 maart weer gedeeltelijk open. Alle leerlingen gaan daar vooralsnog één dag per week naar school, onder vergelijkbare voorwaarden. Zo moet er anderhalve meter afstand worden gehouden.

Als een leerling of docent positief wordt getest, gelden er afspraken voor testen en quarantaine voor personen die contact met hem of haar hebben gehad.

“We zullen er alles aan doen het onderwijs niet nog een keer te moeten sluiten”, aldus de premier. “Maar als over een paar weken de cijfers onverhoopt weer door het dak gaan, liggen alle andere opties van aanscherping weer op tafel.”

Verplicht checkgesprek bij contactberoepen

Contactberoepen mogen vanaf 3 maart weer aan de slag, verklaarde Rutte. Het gaat daarbij onder meer om kappers, nagelstudio’s, massagepraktijken, schoonheidssalons en rijscholen. Alleen voor sekswerkers geldt nog een uitzondering.

Reserveren is verplicht, en ook moet er vooraf een checkgesprek worden gehouden, om zeker te weten dat klanten geen klachten hebben.

Maar omdat het gaat om een-op-een-contacten in een gecontroleerde omgeving die niet dagelijks plaatsvinden, is het risico op overdracht van het virus volgens het kabinet beperkt.

Winkelen op afspraak: twee klanten per etage

Eveneens mogen winkels met ingang van 3 maart hun deuren openen voor winkelen op afspraak, bovenop het eerder toegestane bestellen en afhalen.

Winkeliers mogen klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Daarbij mogen maximaal twee klanten per verdieping tegelijk naar binnen. Dat mag maximaal zes keer per uur, in timeslots van tien minuten.

“Vooral voor de kleinere winkelier leidt dit hopelijk tot iets meer lucht”, aldus Rutte. Met grote winkelbedrijven, waar deze maatregel weinig uitkomst biedt, is het kabinet nog in gesprek.

Buitensport voor jongeren

Tot slot mogen jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar vanaf 3 maart weer buiten sporten in teamverband. Nu geldt dat nog voor jongeren tot 18 jaar. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team, binnen de eigen club.

“Zeker nu het voorjaar zich aandient, denken wij dat dit belangrijk is voor deze groep, die het al heel moeilijk heeft en dat het ook echt kan helpen”, aldus Rutte.

Extra verantwoordelijkheid

Bij de extra ruimte die het kabinet schept hoort volgens Rutte wel extra verantwoordelijkheid voor iedereen om zich aan de algemene regels te houden, zoals afstand houden, mondkapjes dragen en thuis blijven bij klachten.

Hij wees erop dat er momenteel ongeveer 100.000 Nederlanders besmet zijn met het coronavirus. Er liggen 550 patiënten op intensive care.

“Dat we met de cijfers die langzaam oplopen toch weer meer mogelijk maken, is ongelooflijk spannend”, zei De Jonge. Testen moet volgens hem helpen om de samenleving eerder van het slot te halen, “ook als de besmettingscijfers eigenlijk nog zeggen dat dat niet kan.”

Avondklok tijdens de verkiezingen

De avondklok loopt voorlopig door tot en met 15 maart, twee dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Mocht het kabinet besluiten de maatregel ook na die datum te verlengen, zullen er uitzonderingen worden gemaakt voor kiezers die ’s avonds stemmen, mensen die bij stembureaus werken en mensen die toezicht houden op de telling van de stemmen, zei Rutte.

Lees meer: