Demissionair zorgminister Hugo de Jonge laat onderzoek doen naar voorstellen van GroenLinks en de ChristenUnie om iedereen, gevaccineerd of niet, altijd te vragen zich te laten testen voor toegang tot bijvoorbeeld een uitgaansgelegenheid. Maar hij plaatst wel vraagtekens bij de uitvoerbaarheid, proportionaliteit en effectiviteit.

De Jonge betwijfelt of zo’n groot aantal tests per week wel haalbaar is. “Nog afgezien van de kosten”, volgens hem naar schatting tientallen miljoenen euro’s per week. Ook vraagt hij zich af of het verdedigbaar is om van mensen die al beschermd zijn tegen het virus te vragen zich elke keer te laten testen als zij uit willen gaan. In epidemiologisch opzicht is dat volgens de minister niet nodig. Hij houdt er ook rekening mee dat meer gevaccineerden dan besluiten maar thuis te blijven.

Het kabinet laat wel onderzoek doen naar de zogeheten 1G-variant, waarbij alleen toegang mogelijk is voor mensen die getest zijn. Die aanpak wordt vergeleken met het huidige beleid waarbij mensen een coronatoegangsbewijs krijgen als zij gevaccineerd, genezen of getest zijn (3G), en met het plan van het kabinet om daaruit de testmogelijkheid te schrappen (2G).

De Jonge erkent dat het ook geen waterdicht idee is om mensen die geen bescherming genieten tegen het coronavirus te weren uit risicovolle situaties. “Als ze nergens naar binnen mogen gaan ze natuurlijk niet allemaal thuis zitten netflixen.” Maar het levert volgens hem wel meer veiligheid op. “Een setting met een paar duizend man in een zaal krijg je thuis niet zo makkelijk gerealiseerd.”

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag met een advies over de drie varianten. Op basis daarvan komt het demissionaire kabinet met een wetsvoorstel dat uiterlijk maandag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De Jonge dringt er bij het parlement op aan dat nog volgende week te behandelen.

GroenLinks zegt geen voorstander te zijn van de invoering van een 2G-beleid. Daarbij mogen alleen gevaccineerden of mensen die recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt naar bepaalde evenementen. De partij "voelt meer" voor een zogenoemd 1G-beleid waarbij iedereen negatief moet testen voor toegang, gevaccineerd of niet.

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge verdedigen het 2G-beleid dinsdag in de Tweede Kamer. Of er genoeg steun is in de Kamer is nog onzeker. GroenLinks vindt dat er onvoldoende grond is om de maatregel in te voeren. Mensen die gevaccineerd zijn, kunnen het virus alsnog verspreiden, benadrukt de partij.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld noemt de invoering van 2G een "zeer ingrijpende maatregel, die veel impact heeft op de maatschappij, maar waarvan niet duidelijk is wat de effectiviteit is". Volgens haar zorgt deze maatregel voor verdeling in de samenleving. De partij ziet ook bezwaren in het uitbreiden van de QR-code naar de werkvloer en het hoger onderwijs.

Maandag pleitte de ChristenUnie er al voor dat iedereen zich laat testen voor toegang. Ook de christenpartij is kritisch over een 2G-beleid omdat die tot polarisatie in de maatschappij zou kunnen leiden, vindt de partij.

Gommers: 2G-beleid past niet bij Nederland, beter iedereen testen

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, spreekt zich uit tegen de eventuele invoering van het zogeheten 2G-beleid door het demissionaire kabinet. Dat gaat volgens hem tot een grotere tweedeling in de maatschappij leiden.

Dat systeem houdt in dat mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs krijgen als ze gevaccineerd zijn of corona hebben gehad. "Als dokter voelt dit niet goed. De politiek heeft blijkbaar in zijn hoofd zitten dat je mensen die zijn gevaccineerd een beetje meer moet belonen. Het probleem is dat de gevaccineerden ook besmettelijk zijn en dat is de oorzaak van de stijging van het aantal besmettingen", zegt Gommers in een gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1).

Volgens hem is het veiligste een 1G-systeem. Dat houdt in dat iedereen zich laat testen. "Laten we het vooral met elkaar oplossen. Ik maak me zorgen als je twee kampen tegen elkaar gaat afzetten."

De arts-intensivist wijst er ook op dat er een groep mensen is die wegens een onderliggende ziekte niet gevaccineerd kan worden. "Die worden vergeten." Ook benadrukt Gommers dat het gedrag van mensen anders moet. Dat geldt volgens hem ook voor gevaccineerden, omdat met de nieuwe Delta-variant iedereen het virus kan doorgeven.

LEES OOK: Buitenlandse reizigers die in een grote Chinese stad willen verblijven moeten verplicht 56 dagen in quarantaine – dat is 28 dagen in een hotel en 28 dagen thuis