• Het kabinet wil alle zorgmedewerkers een bonus geven van 200 tot 240 euro.
  • Ook fysiotherapeuten en verloskundigen komen daarvoor in aanmerking, in tegenstelling tot vorig jaar.
  • De medische vakbond NU’91 is niet te spreken over de zorgbonus.

Het demissionaire kabinet wil een bonus geven aan alle medewerkers in de zorg. Ze krijgen dan een netto-uitkering van 200 tot 240 euro, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Vorige maand kwam het kabinet met twee opties voor de bonus. Of net als vorig jaar een bonus voor alle medewerkers of een bonus alleen voor zorgmedewerkers die veel werken met corona. Zij zouden dan een bonus van netto 500 euro krijgen.

De Jonge gaf al eerder aan een voorkeur te hebben voor het belonen van alle zorgmedewerkers. Wel is er een inkomensgrens. De bonus gaat naar medewerkers die maximaal twee keer modaal verdienen.

Een voorstel van de ChristenUnie om de inkomensgrens voor een bonus te verlagen naar 1,5 keer modaal ziet De Jonge niet zitten. “De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag”, aldus de bewindsman.

Op uiterlijk 15 juni moet het loket opengaan waar de bonus kan worden aangevraagd. Fysiotherapeuten en verloskundigen komen dit jaar ook in aanmerking voor een zorgbonus. Zij kregen hem vorig jaar nog niet.

Ook schoonmakers, zzp’ers en uitzendkrachten kunnen weer een bonus krijgen.

Vorig jaar werd een bonus van 1.000 euro uitgekeerd aan zorgmedewerkers. Dat kostte meer dan 2 miljard euro. Dit jaar is 720 miljoen euro beschikbaar voor de bonus.

Vakbond NU’91 ontevreden over zorgbonus

Michel van Erp van de medische vakbond NU’91 is niet te spreken over de zorgbonus van 200 tot 240 euro. Hij spreekt van “pure minachting van verpleegkundigen en verzorgenden”.

“Hoe kan het kabinet nu nog ooit spreken over waardering voor deze beroepsgroep, als je eerst 500 euro in het vooruitzicht stelt en dat nu opeens meer dan halveert”, vraagt de vakbondsman zich af.

Van Erp vraagt zich ook af hoe het kabinet nog ooit geloofwaardig kan zijn voor zorgmedewerkers.

“Er wordt een gigantisch groot beroep op deze mensen gedaan. Tot op de dag van vandaag is het hartstikke druk in de ziekenhuizen, mensen werken veel meer dan ze zouden moeten werken. Dat doen ze ook allemaal, ze houden de zorg draaiend in Nederland. Mensen zijn teleurgesteld en boos over dit fooitje dat ze nu krijgen”, aldus Van Erp.

V&VN pleit voor structurele oplossing

Ook Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) vindt de zorgbonus bij lange na niet genoeg. Volgens de beroepsvereniging moet er een structurele aanpassing in de zorg komen, in plaats van een eenmalige bonus.

“Een bonus van 200 of 500 euro is allebei niets”, zegt een woordvoerder van V&VN. “Het moet goed geregeld worden. Als je echt iets wil doen aan goed zorgpersoneel vasthouden, waarderen en werven, heb je een structurele aanpassing nodig.”

Volgens de woordvoerder moet het demissionair kabinet investeren in betere beteugeling van de werkdruk, een goede beloning en meer zeggenschap voor zorgmedewerkers. “Op dit moment is er een tekort van 40.000 mensen in de zorg. Als we zo doorgaan wordt dat een tekort van 100.000.”

Ook FNV Zorg wil salarisverhoging

FNV Zorg ziet het iets positiever in. “Voor elke euro naar zorgpersoneel hang ik een vlag uit”, zegt vakbondsbestuurder Elise Merlijn. “Het betekent dat de regering ons ziet. Maar als ze dan toch kijken, doe dan recht aan de zorgmedewerkers en kom met een structurele oplossing.”

Merlijn pleit voor een salarisverhoging voor alle zorgmedewerkers.

Volgens de FNV heeft de zorg een investering van ruim 2 miljard euro nodig. In die berekening is ongeveer 1,5 miljard euro gereserveerd voor de verbetering van salarissen. De rest is voor het werven van extra personeel. “Kom over de brug met klinkende munten, dan pas spreek je echt de waardering voor de zorg uit”, zegt Merlijn.

Lees meer over de gezondheidszorg: