Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway verkoopt zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood aan Prosus.

De in Amsterdam genoteerde onderneming, moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, vangt een bedrag van maximaal 1,8 miljard euro voor de 33 procent van de aandelen die het bezit.

In reactie op de verkoop werd het aandeel Just Eat Takeaway door beleggers vrijdag 25 procent hoger gezet op de Amsterdamse beurs.

Just Eat Takeaway heeft al eerder gezegd van de iFood-aandelen af te willen. Maar alleen voor het juiste bedrag. Een eerder bod van 2,3 miljard euro werd eerder nog afgeslagen. Maar met het uitblijven van verdere biedingen is Just Eat Takeaway nu akkoord met een lagere prijs.

Koper van de stukken is Moville, dat onderdeel is van techinvesteerder Prosus. De transactie bestaat uit 1,5 miljard euro aan contanten. Afhankelijk van de prestaties van het onderdeel komt daar nog eens maximaal 300 miljoen euro bij. De deal is nog wel afhankelijk van goedkeuring door aandeelhouders.

Just Eat Takeaway zal de opbrengsten gebruiken om de eigen balans te versterken en schulden af te lossen.

Het bedrijf herhaalde tevens actief te blijven werken aan een volledige of gedeeltelijke verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub. Prosus, dat het belang van 33 procent in iFood koopt via het onderdeel Moville, klom 1,4 procent.

LEES OOK: Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl schrijft miljarden af op Grubhub – van wangedrag beschuldigde manager mag blijven