• Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway schrijft 3 miljard euro af op de boekwaarde van zijn Amerikaanse dochter Grubhub en lijdt daardoor flink verlies.
  • Volgens Just Eat Takeaway is de bijstelling van de waarde van Grubhub nodig in verband met ontwikkelingen in de sector in oplopende rente.
  • De beurskoers van Just Eat Takeaway is de afgelopen tijd hard gedaald. Activistische beleggers drongen er daarom op aan Grubhub snel weer af te splitsen of te verkopen.
  • Lees ook: Just Eat Takeaway schiet omhoog op Damrak na deal met Amazon – Prime-leden krijgen een abonnement op Grubhub

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway schrijft 3 miljard euro af op de boekwaarde van zijn Amerikaanse dochter Grubhub en lijdt daardoor flink verlies. Daarnaast nam het aantal bestellingen op Thuisbezorgd.nl in de eerste helft van het jaar af. Alleen omdat de maaltijden die werden besteld over de gehele linie duurder waren, slaagde de onderneming erin een lichte omzetgroei te behalen.

Volgens Just Eat Takeaway is de forse bijstelling van de waarde van Grubhub nodig in verband met bredere ontwikkelingen in de sector in combinatie met het oplopen van de rente. Tijdens de coronapandemie ging het de maaltijdbestelbranche erg voor de wind, omdat mensen toen massaal aan huis gekluisterd waren en veel eten lieten bezorgen. Maar nu de lockdowns zijn opgeheven, eten mensen weer meer buiten de deur.

Topman Jitse Groen legt uit dat zijn bedrijf pas een deal heeft gesloten met Amazon, waarbij het webwinkelconcern een klein belang in Grubhub overnam. Bij die deal kon niet meer worden gewerkt met dezelfde waardering als toen Grubhub vorig jaar werd ingelijfd, vandaar de afschrijving. Onder de streep kwam de maaltijdbezorger in de eerste jaarhelft uiteindelijk 3,5 miljard euro tekort, waar het verlies een jaar terug nog geen half miljard euro bedroeg. Het aantal bestellingen zakte met 7 procent, terwijl de omzet gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten met 1 procent toenam tot een kleine 2,8 miljard euro.

Groen houdt wel vast aan eerder gestelde financiële verwachtingen. Hij legt uit dat het bedrijf tijdens de coronaperiode fors heeft geïnvesteerd in het opschalen van zijn activiteiten. Dat moest toen wel omdat de vraag heel snel toenam. Maar het opschalen gebeurde niet altijd even efficiënt. Het bedrijf werkt er nu hard aan om alles meer te stroomlijnen en de kosten terug te dringen. Groen heeft de indruk goed op weg te zijn naar winstgevendheid en wijst erop dat sommige markten, bijvoorbeeld die in Nederland, nooit verlieslatend zijn geweest.

Met de overname van Grubhub was vorig jaar meer dan 7 miljard dollar gemoeid. Maar inmiddels denkt het bedrijf eraan om Grubhub weer te verkopen. Bij aandeelhouders is namelijk onvrede ontstaan over de beurswaarde van het bedrijf als geheel. Groen wilde in zijn toelichting niet meer over de mogelijke verkoop zeggen dan dat het onderzoek ernaar nog steeds loopt. De beurskoers van Just Eat Takeaway is de afgelopen tijd hard gedaald. Activistische beleggers drongen er daarom op aan Grubhub snel weer af te splitsen of te verkopen, wat zou moeten helpen om de beurswaarde van Just Eat Takeaway op te voeren.

Van wangedrag beschuldigde manager kan blijven

De van wangedrag beschuldigde operationeel directeur van Just Eat Takeaway mag toch blijven bij de maaltijdbezorger. In mei werd nog bekend dat Jörg Gerbig zijn functie voorlopig zou neerleggen, omdat er signalen waren van ongepast gedrag op een bedrijfsevenement. Maar na onderzoek zegt het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl dat hij kan aanblijven.

De kwestie werd in mei pas kort voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering bekend bij de top van het bedrijf, waardoor op het laatste moment zelfs een stempunt over zijn herbenoeming van de agenda moest worden gehaald. Topman Jitse Groen vertelde toen aan aandeelhouders de situatie te betreuren. Hij noemde Gerbigs ogenschijnlijke vertrek ook een "verlies voor het bedrijf".

Waarvan Gerbig precies beschuldigd werd is niet naar buiten gebracht. Volgens Just Eat Takeaway was er sprake van een formele klacht. In een verklaring gaat de onderneming niet op details in.

Nu de reputatie van Gerbig is gezuiverd heeft de raad van commissarissen besloten om hem opnieuw voor te dragen voor een herbenoeming. Daarover mogen de aandeelhouders dan op een volgende aandeelhoudersvergadering hun stem laten horen.

Just Eat Takeaway wint op beurs Amsterdam na cijfers

De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stond in de schijnwerpers op Beursplein 5 na bekendmaking van de cijfers. Ook koffieconcern JDE Peet's en informatie- en dataleverancier Wolters Kluwer openden de boeken.

De AEX noteerde kort na aanvang een plus van 0,2 procent op 726,98 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 950,57 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,3 procent.

Just Eat Takeaway ging bijna 2 procent vooruit in de AEX. Wolters Kluwer was de sterkste stijger in de hoofdindex met een koerswinst van 3,7 procent. De dataleverancier boekte in de eerste zes maanden van het jaar meer omzet. Ook schroefde het concern zijn aandeleninkoopprogramma op tot 1 miljard euro en werden de winstverwachtingen verhoogd. Uitzender Randstad bungelde onderaan bij de hoofdfondsen met een min van 1 procent.

MidKapper JDE Peet's zag de omzet in de eerste jaarhelft met bijna 16 procent groeien dankzij prijsverhogingen door het koffieconcern. Volgens het moederbedrijf van Douwe Egberts waren de prijsstijgingen nodig gezien de "uitzonderlijk hoge kosteninflatie". JDE Peet's was koploper in de MidKap met een plus van 8,4 procent.

LEES OOK: Bestuur Just Eat Takeaway weet pas paar dagen van mogelijk grensoverschrijdend gedrag van topmanager