Bezorgplatform Just Eat Takeway heeft 700 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van aandelen en converteerbare obligaties.

Met het opgehaalde kapitaal worden deels oude leningen afgelost.

Een ander deel van het geld wordt als spaarpotje aangehouden.

CEO Jitse Groen wil ook de slagkracht hebben om interessante concurrenten tijdens de coronacrisis te kunnen overnemen.

Topman Jitse Groen van Just Eat Takeaway heeft met gemak 700 miljoen euro opgehaald door de uitgifte van aandelen en converteerbare obligaties. Het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl wil daar nu drie verschillende dingen mee doen en let daarbij goed op de ontwikkelingen in de coronacrisis.

Takeaway heeft nog maar net de fusie met Just Eat beklonken en kijkt nu al naar nieuwe mogelijkheden in de markt. Het opgehaalde kapitaal moet Just Eat Takeway de nodige financiële ruimte geven, maar dat is niet de enige reden voor de uitgifte van aandelen en converteerbare leningen.

Takeaway spekt bedrijfskas, ook voor eventuele overnames

Als eerste doel voor het geld wordt het doorrollen van bestaande schulden genoemd. Takeway gaat dus met nieuwe leningen oude schulden van de onderneming afbetalen.

Hoewel thuisbezorgdiensten garen lijken te spinnen bij de coronacrisis, houdt Takeaway een deel van het opgehaalde vermogen nu achter de hand als financiële buffer in coronatijd.

Takeway maakt ook duidelijk dat het nog niet klaar is met de aankoop van interessante concurrenten. Naast het doorrollen van leningen en het aanhouden van een buffer wordt het opgehaalde geld namelijk ook gebruikt als potje om direct op "strategische mogelijkheden die zich mogelijk voordoen" te kunnen reageren.

De maaltijdbezorger houdt er dus rekening mee dat er te midden van de coronacrisis andere bedrijven zijn die voor een prikkie opgekocht kunnen worden. Als een concurrent dreigt om te vallen, is een goed gevulde oorlogskas altijd handig.

In de coronacrisis speelt liquiditeit – dus genoeg geld in kas – een enorme rol. Voor bedrijven die in principe gezond zijn, maar door omzetuitval klem komen te zitten kan de kaspositie het verschil tussen leven en dood maken. Dat biedt voor anderen weer kansen. Op de overnamemarkt geldt daarom meer dan ooit: een koper met cash is king.

LEES OOK: Jitse Groen is bezorgkoning van Europa na het opslokken van Just Eat – waagt Takeaway binnenkort de stap naar de VS?