• De oprichter van Just Eat Takeaway, Jitse Groen, en Uber-CEO Dara Khosrowshahi vlogen elkaar woensdag in de haren op Twitter.
  • Uber kondigde in een interview met de Financial Times aan zich met Uber Eats op Duitsland te richten, waar Just Eat Takeaway nu marktleider is.
  • Groen was niet te spreken over deze stap en viel Khosrowshahi via een tweet hierop aan, wat leidde tot een stevige woordenwisseling.

Just Eat Takeaway-topman Jitse Groen richtte woensdag zijn pijlen op de CEO van concurrent Uber, Dara Khosrowshahi.

De twee kregen het op Twitter met elkaar aan de stok, omdat Uber via een interview in de Financial Times heeft aangekondigd met z’n maaltijdbezorgingstak Uber Eats in Duitsland te gaan starten. Just Eat Takeaway is daar nu de grootste speler.

Het betreden van de Duitse markt betekent de grootste entree voor het bedrijf in een nieuwe markt sinds 2018. Uber is met zijn deeldiensten van auto’s al wel in dertien Duitse steden actief.

Volgens Uber valt er in Duitsland qua bezorging van eten genoeg te winnen. Zo wordt bijvoorbeeld gewezen op de hoge kosten die Just Eat Takeaway rekent aan commissies.

Verder is Europa tot nu toe een goede markt geweest voor Uber Eats meldt het hoofd van de bezorgingstak van Uber, Pierre-Dimitri Gore-Coty, in de krant. In het bijzonder wees hij op het groeiende marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Volgens Gore-Coty zijn consumenten en bedrijven naarstig op zoek naar extra opties in Duitsland.

Groen beschuldigde Uber ervan zijn plannen via de krant naar buiten te hebben gebracht om de beurskoers van Just Eat Takeaway te drukken. Groen impliceerde daarbij dat Uber die tactiek vaker gebruikt:

Khosrowshahi reageerde op Groens tweet met het vileine advies om wat minder op de aandelenkoers op korte termijn te letten en meer aandacht aan de techniek en operaties van zijn bedrijf te besteden:

Op zijn beurt besloot Groen de Uber-baas ook wat advies te geven. "Ga anders eerst belasting betalen, geef je bezorgers minimumloon en betaal sociale premies voor je een oprichter advies gaat geven hoe hij zijn bedrijf moet leiden."

Just Eat Takeaway grootste daler AEX door aankondiging Uber Eats

Just Eat Takeaway was woensdag de grootste daler van de AEX met een min van 3 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl kreeg het zwaar te verduren door een adviesverlaging van JPMorgan naar neutraal en door de aankondiging van Uber Eats de Duitse markt op te gaan.

Behalve op de entree van Uber Eats in Duitsland en een adviesverlaging, reageerden beleggers ook op de versoepeling voor de horeca per 28 april die Nederland heeft aangekondigd.

Ook andere Europese landen denken over soepeler coronamaatregelen na en dat kan ten koste gaan van het aantal bestellingen bij Just Eat Takeaway.

Thuisbezorgd.nl laat mensen hapjes en drankje bestellen op terras

Maar het bedrijf speelt zelf ook in op de opening van de terrassen. Thuisbezorgd.nl, de Nederlandse bestelsite van Just Eat Takeaway, gaat zich richten op bezoekers van terrassen, maakte het bedrijf woensdag bekend.

Aangesloten restaurants kunnen hun gasten straks eten en drinken laten bestellen via de app van Thuisbezorgd. Dan hoef je niet te wachten met bestellen totdat de ober of serveerster bij je tafeltje langsgaat.

Aangesloten horecagelegenheden die gebruik willen maken van de mogelijkheid, hoeven hiervoor straks geen commissie te betalen aan Thuisbezorgd. Of de commissie altijd 0 procent blijft, durfde een woordvoerster evenwel niet te zeggen.

Er bestaan al andere apps die restaurants kunnen gebruiken om gasten te laten bestellen en betalen met hun smartphone. Dat Thuisbezorgd zich nu ook op deze manier ontplooit, kan interessant zijn voor het platform om bij het grote publiek de aandacht op zich gericht te houden.

De coronalockdown leverde het bedrijf ook al veel groei op. Doordat cafés en restaurants afgelopen tijd gesloten waren voor bezoekers, is thuis eten laten bezorgen flink in populariteit toegenomen. Maar komende tijd krijgen bezorgmaaltijden weer concurrentie van het daadwerkelijk uit eten gaan in restaurants zelf.

Lees meer over Just Eat Takeaway en Jitse Groen: