• Door een reorganisatie bij supermarktketen Jumbo raken honderden medewerkers hun huidige baan kwijt.
  • Medewerkers van wie de baan na de zomer komt te vervallen mogen solliciteren op een nieuwe functie binnen het bedrijf.
  • Vakbond FNV noemt de stap een “verkapte bezuiniging”.

Jumbo gaat na de zomer reorganiseren. Daarbij verdwijnen volgens de supermarktketen geen banen, maar er vervallen wel functies. Medewerkers die dit raakt zullen dus moeten solliciteren op een nieuwe positie.

Volgens RTL Z, dat eerder de hand wist te leggen op een brief van Jumbo aan het eigen personeel, raakt de ingreep honderden medewerkers.

De posities van ‘afdelingschef’ en ‘eerste medewerker’ verdwijnen. Hiervoor komen echter nieuwe functies in de plaats, benadrukt de keten. Medewerkers met een vast contract krijgen volgens Jumbo voorrang bij het solliciteren op een nieuwe functie.

Met deze organisatiewijziging denkt de keten beter te kunnen inspelen op wat het noemt “huidige en toekomstige wensen van de klant.”

FNV: ga niet akkoord met lager salaris

Vakbond FNV waarschuwt medewerkers van Jumbo “niet trappen in een nieuw trucje” van de supermarktketen waarmee het de salarissen van personeel zou kunnen verlagen.

“Jumbo heeft voor niemand ontslag aangevraagd, dus wij raden aan als je dat wordt gevraagd niet in te stemmen met een lager salaris”, zegt FNV-bestuurder Mari Martens.

Zolang Jumbo geen formeel ontslag aanvraagt, kan er in de ogen van Martens eigenlijk weinig gebeuren wat betreft salaris. Het werk van mensen zou er alleen iets anders uit kunnen gaan zien.

Lees ook op Business Insider

Martens noemt de reorganisatie “te belachelijk voor woorden. Dit is gewoon een verkapte bezuiniging.” Volgens hem gaat het de laatste tijd juist goed met Jumbo, waardoor de ingreep onnodig zou zijn.

Volgens financieel directeur Ton van Veen is het nieuwe organisatiemodel geen besparing. “Als mensen een stap omlaag gaan in schaal, krijgen ze een functietoeslag waardoor ze er niet op achteruitgaan. Die functietoeslag wordt ook jaarlijks geïndexeerd”, zegt hij tegen de NOS.

Topman Jumbo: schip met gouden dukaten is niet binnengevaren

Jumbo telt momenteel ruim 680 supermarkten, waaronder acht grotere Foodmarkten. De onderneming is na Albert Heijn de tweede supermarktketen van Nederland. Net als die grootgrutter uit Zaandam is Jumbo ook actief in België.

Vorig jaar boekte de supermarktketen een recordomzet van bijna 9,7 miljard euro gedraaid, tegenover 8,4 miljard euro een jaar eerder. Toch was Van Veen niet helemaal tevreden over de jaarcijfers van moederbedrijf Jumbo Groep Holding.

“Mensen denken dat door corona bij ons het schip met gouden dukaten is binnengevaren. Dat klopt niet helemaal”, zei hij in NRC. “Als percentage van de omzet zijn het bedrijfsresultaat en de winst na belastingen gelijkwaardig aan de afgelopen jaren. Tegenover een goede omzetgroei staan namelijk ook flink toegenomen kosten.”

“We hebben fors in de veiligheid van medewerkers geïnvesteerd: in teststraten, extra personeel bij de deur, vaker schoonmaken, goederen die je veilig en verantwoord tot bij de supermarkten wilt krijgen. We hebben zevenhonderd winkels, dan heb je het al over tenminste 100 miljoen euro op jaarbasis”, aldus Van Veen.

Lees meer over supermarkten: