• Vertrekkend Adyen-bestuurder Joop Wijn heeft 16.000 van zijn opties verzilverd en daar in één klap bijna 11,5 miljoen euro mee verdiend.
  • De oud-politicus van het CDA heeft in totaal al ruim 27 miljoen euro verdiend aan zijn personeelsopties en heeft er nog bijna 7.000 op de plank liggen.
  • Ook operationeel directeur Sam Halse heeft flink gecasht, net als Adyen-oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff .

Adyen-bestuurder Joop Wijn heeft in één klap bijna 11,5 miljoen euro geïncasseerd door 16.000 opties van het fintechbedrijf te verzilveren. Dat blijkt uit het meldingenregister van de Autoriteit Financiële Markten.

De voormalig CDA-politicus vertrekt op 31 mei bij Adyen en heeft sinds hij in 2017 toetrad tot het bestuur al meer dan 27 miljoen euro verdiend aan zijn personeelsopties, schrijft het Financieele Dagblad. Dat is exclusief zijn salaris en de bijna 7.000 aandelen die hij nog op de plank geeft liggen.

Wijn begon zijn carrière in de jaren 1990 bij ABN Amro en stapte in 1998 over naar de politiek. Hij werd aanvankelijk Tweede Kamer-lid voor het CDA. Tussen 2002 en 2007 was hij in diverse CDA-kabinetten achtereenvolgens staatssecretaris van Economische Zaken, staatssecretaris van Financiën en minister van Economische Zaken.

Joop Wijn werd niet de opvolger van Gerrit Zalm

In 2007 keerde Wijn terug naar het bankwezen bij de Rabobank en in februari 2009 stapte hij over naar zijn oude thuisbasis, ABN Amro. Daar werd Wijn in april 2010 in de raad van bestuur benoemd.

Wijn was een van de mogelijke kandidaten om Gerrit Zalm op te volgen als hoogste baas, maar viste achter het net. Daarop besloot Wijn zijn geluk te beproeven bij Adyen, één van de hipste Nederlandse fintechbedrijven. Hij werd hoofd strategie en risico.

Wijn geldt als de architect achter de succesvolle beursgang van het bedrijf in 2018 en was ook belangrijk voor het verkrijgen van de bankvergunning. Wijn heeft na drie jaar het idee dat zijn taak erop zit en zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Adyen-aandelen zijn flink in waarde gestegen

De marktwaarde van Adyen is flink gestegen sinds de entree op het Damrak in juni 2018. Toen was een aandeel 420 euro waard, inmiddels is dat meer dan 810 euro.

Lees ook op Business Insider

Joop Wijn is niet de enige bestuurder die daarvan profiteert. Ook de op 1 maart bij het fintechbedrijf vertrokken operationeel directeur Sam Halse heeft in de afgelopen dagen ruim 13 miljoen euro verdiend met het verkopen van personeelsopties.

En afgelopen zomer cashten oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff samen meer dan 300 miljoen euro door 15 procent van hun aandelenpakketten te verkopen.

Adyen regelt de betalingen voor duizenden bedrijven wereldwijd en zag de winst en omzet dankzij de aanwas van nieuwe klanten het afgelopen jaar opnieuw hard groeien.

Het bedrijf profiteert van de groeiende populariteit van online winkelen en de opkomst van digitale betaalvormen, waar geen contant geld meer mee is gemoeid is. Adyen verwacht daardoor de komende tijd de sterke groei vast te kunnen houden.

LEES OOK: 5 dingen die je misschien niet weet over Pieter van der Does, de CEO van Adyen en nummer 32 in de Quote 500