Dat voormalig parlementsvoorzitter John Bercow geen fan was van de Brexit was al zo’n beetje duidelijk. Hij zat als voorzitter van het Britse Lagerhuis oud-premier Theresa May en de huidige premier Boris Johnson herhaaldelijk dwars bij het in stemming brengen van voorstellen.

Nu Bercow afscheid heeft genomen als ‘Mister Speaker’ kan hij eindelijk vrijuit praten. En dat doet hij dan ook tegen een groep buitenlandse journalisten.

Antonello Guerrera van de Italiaanse krant La Repubblica was woensdag aanwezig bij een event in Londen waar Bercow vragen van buitenlandse media beantwoordde. Daar kwam de Conservatieve Bercow uit de kast als Remainer.

“Brexit is de grootste fout van dit land sinds de oorlog. Ik respecteer de premier [Boris Johnson], maar Brexit helpt ons niet. Het is beter om deel uit te maken van een machtsblok”, zei Bercow volgens Guerrera.

Volgens Bercow heeft hij de Brexit in zijn functie als onafhankelijk voorzitter van het Britse parlement niet eigenhandig geblokkeerd. “Dat deed het parlement.”

Bercow maakte in september zijn vertrek op emotionele wijze bekend. Hij diende tien jaar lang als ‘Mister Speaker’, iets dat hij “de grootste eer in zijn leven” noemde.

De 56-jarige politicus is vooral bekend om de manier waarop hij de parlementsleden tot de orde riep. Zijn soms langgerekt uitgesproken “orderrrrrr” leverde op internet zelfs gemixte video’s op met daarachter een snelle beat.

In de chaotische politieke strijd over het opzeggen van het EU-lidmaatschap is hij tot ver buiten de eigen landsgrenzen een bekendheid geworden. Hij zat zelfs aan tafel bij Eva Jinek. Bij de aankondiging van zijn vertrek vorige maand applaudisseerden de parlementariërs, vooral van de oppositie, dankbaar.

Lees meer over de Brexit: