Britse Lagerhuisleden hebben Lindsay Hoyle verkozen tot hun nieuwe voorzitter. Ze mochten uit zeven kandidaten de opvolger van Mister Speaker John Bercow kiezen en hadden daar vier stemrondes voor nodig. Labourpoliticus Hoyle kreeg in de beslissende ronde de steun van 325 collega’s.

De overwinning van Hoyle komt niet als een verrassing. Hij gold als favoriet om de nieuwe voorzitter (‘speaker’) te worden. Hij ging maandag bij iedere stemronde ook ruim aan kop, maar had meer dan de helft van de stemmen nodig om te winnen. Hij kreeg pas voldoende steun nadat meerdere rivalen waren afgevallen of afgehaakt.

Parlementariërs sleepten Hoyle na zijn overwinning symbolisch naar de beroemde groene stoel van de voorzitter. Die traditie stamt uit de tijd dat voorzitters de wil van het parlement moesten overbrengen aan de koning. Dat was soms een levensgevaarlijke bezigheid en dat betekende dat de baan van speaker niet altijd even gewild was.

Hoyle was sinds 2010 vicevoorzitter van het Lagerhuis onder de kleurrijke Bercow, die tien jaar speaker was en ook buiten de Britse landsgrenzen erg bekend werd. Beelden waarop hij “order, order” brulde tijdens rumoerige debatten gingen de wereld over.

De parlementsvoorzitter heeft veel invloed. Daardoor speelde Bercow soms een belangrijke rol tijdens de politieke crisis over de Brexit. Hij verbood vorige maand bijvoorbeeld een stemming over de Brexitdeal van premier Boris Johnson, omdat die al een keer was voorgelegd aan het parlement.

Brexiteers waren vanwege dergelijke besluiten niet altijd even blij met Bercow. Ze trokken herhaaldelijk zijn onpartijdigheid in twijfel. De nieuwe voorzitter Hoyle beloofde in zijn overwinningsspeech "neutraal en transparant" te zijn.

Bercow had vorige week zijn laatste werkdag als voorzitter. Zijn opvolger Hoyle mag voorlopig maar kort plaatsnemen in de stoel van de speaker. Het Lagerhuis komt dinsdag nog een laatste keer bijeen en wordt daarna geschorst in de aanloop naar de verkiezingen op 12 december.

LEES OOK: De kleurrijke Britse parlementsvoorzitter John Bercow houdt ermee op