Je hebt mensen met een uurloon en je hebt mensen met een extreem hoog uurloon. Sommigen verdienen zelfs meer in 60 minuten dan jij gedurende je hele leven.

Business Insider stelde een lijst samen van de rijkste mensen in de Verenigde Staten en berekende wat ze in een uur verdienen. De uitkomsten zijn op z’n minst interessant te noemen.

Om het ‘uurloon’ te becijferen maakten we gebruik van de beschikbare inkomstengegevens en de nettowaarde van elk individu, zoals zakenblad Forbes die schat – altijd een goede indicator.

Het jaarinkomen van de miljardairs op de lijst destilleerden we uit vervolgens uit het verschil tussen hun netto vermogen in juni 2017 en juni 2018. De data komen van de lijsten van Forbes van de rijkste mensen op aarde in 2017 en 2018.

Eenmaal in het bezit van het jaarinkomen deelden we dat door 8.760, het aantal uren in een jaar, en voilà: daar heb je wat de rijksten per uur ‘verdienen’ – wat strikt genomen natuurlijk geen uitbetaling van een uurloon is. Maar het geeft wel een idee.

Jeff Bezos op Olympische hoogte

In de tabel hieronder is het uurloon van Amerikaanse miljardairs dus afgeleid uit de toename in het netto vermogen over twaalf maanden. Jeff Bezos, Facebook-topman Mark Zuckerberg en Alice Walton, erfgename van supermarktgigant Walmart, verdienen alle drie meer dan een miljoen dollar per uur (omgerekend ongeveer 861.000 euro).

Bezos, officieel de rijkste man op aarde met een geschat vermogen van inmiddels 157 miljard dollar, staat met stip op Olympische hoogte met een uurloon van 4.474.885 dollar, wat neerkomt op 3.852.860 euro.

Om de zaken wél even in perspectief te blijven zien: Bezos verdient per uur door zijn vermogensgroei ongeveer 157 keer het bedrag dat een gemiddelde werknemer bij Amazon per jaar verdient. En dan hebben we het over 28.466 dollar, omgerekend 24.509 euro.

Na Bezos staan respectievelijk Microsoft-oprichter Bill Gates en superbelegger Warren Buffet in de top 3 van rijkste mensen ter wereld.

Buffett komt bij onze berekening uit op inkomsten van 958.904 dollar per uur, omgerekend 825.613 euro; Gates zit op 456.621 dollar per uur, omgerekend 393.639 euro.

(klik voor uitvergroting)

LEES OOK: Belasting op bitcoin en andere cryptomunten: box 1 of box 3? Dit moet je weten