De grootste Britse oppositiepartij, Labour, heeft zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd onder de naam ‘manifest van hoop’.

Labour-leider Jeremy Corbyn stelt dat zijn partij “aan de kant staat van mensen die hun inkomen al jaren niet zien stijgen en die hun rekeningen al jaren hoger zien worden”.

Hij belooft met behulp van nationalisaties gratis internet te gaan verstrekken en voorts enorme investeringen in de infrastructuur en “een revolutie in de woningsector” met investeringen in de sociale woningbouw. Ook kunnen jongeren onder de 25 jaar uitzien naar gratis openbaar vervoer.

Corbyn zegt het minimumloon onmiddellijk te zullen verhogen naar 10 pond (11,67 euro) per uur. De lonen bij de overheidsdiensten moeten 5 procent omhoog, een percentage hoger dan de inflatie, voor mensen met inkomens van minder dan 80.000 pond (93.000 euro) per jaar.

De belastingen gaan voor mensen die veel verdienen omhoog, maar ook de vennootschapsbelasting stijgt. En er moeten belastingen komen op financiële transacties en op onvoorziene extra winst (windfall tax) van grote concerns, met name de gas- en oliebedrijven. Corbyn wil ook particuliere onderwijsinstellingen zwaarder te belasten. Hij opent naar eigen zeggen de aanval op miljardairs, slechte bazen en gemene woningexploitanten. Het programma is bedoeld voor de parlementsverkiezingen van 12 december.

Het geld voor de vele ambitieuze plannen komt volgens het manifest van Labour allemaal van hogere belastingen. Een Labour-regering wil de normale uitgaven blijven bekostigen uit de gewone inkomsten en de extra investeringen financieren met de nieuwe of verhoogde belastingen. De overheidsuitgaven gaan met alle voornemens voor het begrotingsjaar 2023/2024 omhoog met bijna 83 miljard pond (bijna 97 miljard euro) per jaar.

Lees meer over de aanstaande verkiezingen in Groot-Brittannië en de Brexit: