In 2017 voorspelde analist Samuel Tombs van Pantheon Macroeconomics dat toenmalig premier Theresa May zetels zou gaan verliezen bij de Britse verkiezingen van dat jaar. Hij baseerde zich daarbij op een peiling van onderzoeksbureau GfK naar het consumentenvertrouwen. Die peiling wees op een negatievere stemming onder consumenten.

Tombs deed zijn voorspelling op het moment dat de meeste politieke peilingen uitgingen van forse winst voor May. Uiteindelijk verloor May 13 zetels en raakte de Conservatieve Partij haar meerderheid in het Britse parlement kwijt.

De manier waarop analist Tombs de GfK-peiling interpreteerde, bleek juist te zijn. Door het verlies van May raakte Groot-Brittannië politiek verlamd en daar is het land tot de dag van vandaag niet van hersteld.

Tombs heeft opnieuw gekeken naar de opiniepeilingen. Die stellen dat Johnson kan rekenen op een ruime meerderheid bij de Britse verkiezingen van 12 december. Ogenschijnlijk ziet het er dus goed uit voor Johnson.

polls

Foto: Pantheon Macroeconomics

Maar onderstaande grafiek van Tombs legt opnieuw een verband tussen het aantal zetels van de regerende partij en de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen.

Tombs suggereert dat er een correlatie is en dat het consumentenvertrouwen in het VK momenteel tot onder het niveau is gedaald waarbij een regering mag uitgaan van zetelwinst. Daarom komt er na de verkiezingen van 12 december mogelijk opnieuw een parlement waarin geen enkele partij de absolute meerderheid heeft.

GfK

Foto: Pantheon Macroeconomics

Uit de meest recente peiling van GfK blijkt dat het consumentenvertrouwen in oktober twee punten is gedaald tot -14. Volgens Tombs is het consumentenvertrouwen nu lager dan het in 2017 was toen oud-premier May verkiezingen uitschreef.

Pantheon

Foto: Pantheon Macroeconomics

Als de theorie over het verband tussen het consumentenvertrouwen en de populariteit van een zittende regering opnieuw opgaat, haalt Johnson geen meerderheid bij de verkiezingen van 12 december. Ook al suggereren de opiniepeilingen van wel.

Tombs zegt daar tegen Business Insider het volgende over:

"Ik ga ervan uit dat de voorsprong die de Conservatieven nu hebben in de peilingen tijdens de campagne gaat slinken en dan vooral in de laatste twee weken als zwevende kiezers hun keuze gaan maken. Maar met de voorsprong van twaalf procentpunt in de opiniepeilingen ten opzichte van Labour en de wetenschap dat een deel van de kiezers ogenschijnlijk minder zwaar tilt aan economische problemen, gaat het erom spannen of de Conservatieven een meerderheid  halen. Er is nog een lange weg te gaan."

Lees meer over de aanstaande verkiezingen in Groot-Brittannië en de Brexit: