De Brexit Party van Nigel Farage doet in de komende verkiezingen niet mee in 317 kiesdistricten die in de vorige stembusgang (2017) in handen van de Conservatieven zijn gevallen. Farage heeft dit besloten om het vertrek uit de Europese Unie niet in gevaar te brengen door straks de kiezers die voorstander zijn van de Brexit, te verdelen. Het Lagerhuis telt 650 zetels.

Het Britse kiesstelsel is gebaseerd op districten waar de kandidaat met de meeste stemmen de zetel van het hele district krijgt. Als er twee partijen kandidaten voor de Brexit in de strijd werpen, worden de kansen op zetels voor de tegenstanders van de Brexit groter, vreest Farage.

Hij zei volgens SkyNews dat de partij tot het besluit is gekomen op basis van peilingen. Die stelden dat in kiesdistricten in Wales en het zuiden van Engeland, inclusief Londen, de ‘Brexiteers’ verdeeld zijn over de vraag of ze 12 december op de partij van de Conservatieve premier Boris Johnson of op de Brexit Party gaan stemmen. “Ik denk dat dit een tweede referendum kan voorkomen.”

‘Belangrijker dat we Boris aan meerderheid helpen’

Een van de drijvende krachten achter de campagnes van onder anderen Farage om het land uit de EU te halen, de steenrijke ‘Brexitsponsor’ Arron Fraser Banks, heeft pas opgeroepen op de Conservatieven te stemmen. Hij zei dat dit Farages partij natuurlijk geen goed doet, “maar het is belangrijker dat we Boris aan een meerderheid helpen om de Brexit gedaan te krijgen”.

Farage was oorspronkelijk van plan in zeshonderd kiesdistricten mee te doen. Banks en andere critici van hem reageerden geschokt op het plan, omdat dit een verdeeldheid zou veroorzaken, “die de deur van de premierswoning op Downingstreet 10 zou openen voor (Labourleider) Jeremy Corbyn”. Die wil een nieuw referendum over de Brexit.

Geen 'Leave Alliance'

Premier Johnson, die zijn kansen op een verkiezingsoverwinning ziet stijgen, reageerde opgetogen. Hij zei blij te zijn "dat Farage inziet, dat weer een parlement zonder meerderheid om besluiten te nemen, straks de grootste bedreiging voor de Brexit zou zijn. Alleen een Conservatieve meerderheid kan de Brexit voor eind januari waar maken."

Volgens sommige Engelse media is het besluit ook een diepe nederlaag voor Farage. Hij wilde eigenlijk in een soort alliantie met Johnson de verkiezingsstrijd in, maar de premier heeft Farages aanbod tot een 'Leave Alliance' genegeerd.

Lees meer over Brexit: