• Jeff Bezos heeft NASA 2 miljard dollar geboden om een ruimtevaartuig te bouwen door zijn bedrijf Blue Origin voor een missie naar de maan.
  • Blue Origin zal de kosten voor die maanlander dan de komende twee jaar voor eigen rekening nemen, aldus Bezos.
  • Bezos tekende eerder protest aan tegen het besluit van de NASA in april om SpaceX het miljardencontract te gunnen.

Het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos biedt aan om miljarden dollars aan kosten te dekken voor een contract met NASA om astronauten naar de maan te brengen.

Blue Origin zegt dat het tot 2 miljard dollar kan bijdragen voor de eerste twee jaar van de productie van een maanlander. Het bedrijf biedt daarnaast aan om een eerste missie op eigen kosten te ontwikkelen en te lanceren. Daarnaast wil Blue Origin NASA een vaste prijs bieden, zodat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie binnen budget blijft.

Het aanbod van Bezos maakt Blue Origin mogelijk een goedkopere optie dan SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk dat oorspronkelijk het NASA-contract van 2,9 miljard dollar voor de maanmissie in april kreeg toegewezen.

NASA werd gedwongen om het contract in mei op te schorten nadat het bedrijf van Bezos protest indiende. Blue Origin noemde de overeenkomst “oneerlijk“. Het contract zal opgeschort blijven tot er een uitspraak van de rechter is. Deze wordt in de aankomende weken verwacht.

Volgens ingewijden was het voor Bezos' bedrijf niet duidelijk genoeg dat NASA een investering van eigen kant verwachtte. Zij claimen dat Blue Origin het contract niet toegewezen kreeg, omdat ze niet genoeg zelf wilden investeren. Iets wat SpaceX wel deed.

Musk en de zijnen beloofden een project van 6 miljard dollar op te zetten als het contract van 2,9 miljard aan hen werd toegewezen. Blue Origin vroeg naar verluidt om een hogere investering van NASA en wilde zelf minder geld steken in het project. Met de open brief komt Bezos hier dus op terug.

Lees ook: Jeff Bezos vliegt naar de ruimte in een ‘penisraket’ net als Dr. Evil – en er zijn meer overeenkomsten met de schurk uit de ‘Austin Powers’-films

Concurrentie is beter voor iedereen

In de brief benadrukt Bezos het belang van voldoende concurrentie voor de maanmissie. Hij vindt dat NASA twee bedrijven moet selecteren om vaartuigen te bouwen in plaats van één.

Voordat NASA in april een winnaar aanwees, gaf het contracten van 10 maanden aan SpaceX, Blue Origin en Dynetics voor de bouw van een maanlander. Zo kon het agentschap kiezen uit meerdere opties.

"In plaats van deze enkelzijdige aanpak, zou NASA haar oorspronkelijke strategie van concurrentie moeten omarmen", schrijft Bezos. "Zonder concurrentie zal NASA uiteindelijk blijven zitten met beperkte opties als het probeert te onderhandelen over gemiste deadlines, ontwerpwijzigingen en kostenoverschrijdingen."

In juni keurde de Senaat een wetsvoorstel goed om 10 miljard dollar extra toe te kennen aan de maanmissie. Het plan verplicht NASA bovendien om naast SpaceX een tweede bedrijf te kiezen.

Musks bedrijf ging in verweer tegen het wetsvoorstel, omdat het "een donatie van 10 miljard dollar" aan Bezos zou zijn.

De keuze voor SpaceX was een fout

In de open brief die maandag werd gepubliceerd richtte Bezos zijn pijlen op NASA's relatie met SpaceX. Volgens hem kreeg het ruimtevaartbedrijf van Musk als enige de kans om hun financieringsplan te herzien. Dat zou in het voordeel zijn geweest van SpaceX.

"Blue Origin kreeg niet dezelfde mogelijkheid", aldus Bezos. "Dat was een fout, het was ongebruikelijk en een gemiste kans. Maar het is nog niet te laat om de fout te herstellen. We staan klaar om NASA te helpen haar technische risico's te matigen en haar budgettaire beperkingen op te lossen."

Woordvoerders van SpaceX en NASA hebben niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Insider.

De strijd van Blue Origin en SpaceX over de geldinjectie van 10 miljard dollar is de nieuwste ontwikkeling in een lange rivaliteit tussen de bedrijven en hun CEO's, twee van de rijkste mensen op de planeet.

Lees meer over de ruimtevlucht van Jeff Bezos: