Jeff Bezos beschouwt zichzelf als de minst belangrijke persoon in zijn eigen bedrijf. Althans, dat wordt Amazon-medewerkers voorgehouden.

Dit schrijft een uitzendkracht in een anonieme column in The Guardian. In deze column beschrijft de uitzendkracht het introductiepraatje dat nieuwe werknemers krijgen van een manager van een distributiecentrum.

Volgens de uitzendkracht tekende de manager een omgekeerde piramide en schreef “minst belangrijk” bij de top en “belangrijkst” bij de basis.

Naar verluidt vroeg hij vervolgens aan de nieuwe lichting: “Waar in dit schema denk jij dat Jeff Bezos zichzelf ziet?”

De manager wees vervolgens naar de punt van de omgekeerde piramide en zei: “Jeff ziet zichzelf als de minst belangrijke persoon in het bedrijf. Waar dit bedrijf om geeft is de klantbelofte en hoe de klant op de eerste plaats gezet kan kan worden.”

Hij vervolgde dat de klant het belangrijkst is, gevolgd door de zogeheten "fulfilment associates", de orderpickers, het baantje dat de uitzendkracht zojuist had aangenomen.

Volgens de columnschrijver dreven de oudgedienden in het distributiecentrum de spot met de piramide. "Kreeg je die piramide-onzin voorgeschoteld?", vroeg iemand. "Dat is echt een hoop bullshit."

Onmenselijke arbeidsomstandigheden

De anonieme columnschrijver bekritiseerde vervolgens de arbeidsomstandigheden en schreef dat werknemers worden behandeld als "wegwerpartikelen".

Het is niet de eerste Amazon-medewerker die zich uitspreekt over de rechten van werknemers. Op Black Friday legden duizenden medewerkers van Amazon het werk neer vanwege de "onmenselijke" arbeidsomstandigheden binnen de distributiecentra.

Maar volgens Amazon wordt er overal gewerkt met hoge veiligheidsstandaarden. "Al onze werkplekken zijn veilig en berichten die het tegendeel beweren zijn simpelweg niet waar", zegt een woordvoerder tegen Business Insider.

Business Insider heeft contact opgenomen met Amazon om te vragen of de omgekeerde piramide vaak gebruikt wordt door managers bij het trainen van personeel en of Jeff Bezos zichzelf echt als minst belangrijke persoon van het bedrijf beschouwt. Maar vooralsnog is daar geen antwoord op gekomen.

LEES OOK: ‘Er komt een dag dat Amazon failliet gaat’… zegt Jeff Bezos