Opslag vragen bij je werkgever kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Zeker als je aan een nieuwe baan begint.

“Het slot van een sollicitatieprocedure, waar je onderhandelt over het salaris, is zelfs voor ervaren werknemers zenuwslopend”, zegt HR-expert Lynn Taylor. Ze schreef het boek “Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job.”

Maar te aardig zijn bij de salarisgesprekken kan, zeker aan het begin van je carrière, een dure fout blijken.

“Vaak weten mensen niet wat ze kunnen vragen en zijn ze te bescheiden”, zegt Taylor. “Het loont om goed voorbereid te zijn op salarisbesprekingen. Je krijgt vaak maar één kans om op een goed niveau binnen te komen bij een bedrijf, dus zorg dat je een overtuigend argument hebt.

Als het lukt om een wat hoger startsalaris te krijgen en om de paar jaar een extra loonsverhoging te bedingen, kan dat veel verschil maken, als je over je hele loopbaan kijkt.

In de bovenstaande grafiek vergelijken we twee fictieve werknemers: Ruud en Mirte. Ruud accepteert een startsalaris van 37.500 euro en krijgt elk jaar 1 procent loonsverhoging.

Mirte begint met 42.000 euro. Zij krijgt er ook 1 procent per jaar bij, maar om de drie jaar weet ze een loonsverhoging van 4 procent te bedingen.

Lees ook op Business Insider

Tegen de tijd dat Ruud en Mirte met pensioen gaan verdient Ruud bijna 59 duizend euro per jaar. Mirte daarentegen verdient meer dan een ton. Over hun gehele loopbaan genomen heeft Mirte een miljoen euro méér verdiend dan Ruud!

Een beproefde manier om meer te verdienen, is wisselen van baan, zo blijkt uit onderzoek van financiële dienstverlener Nomura. Als je van baan wisselt, wordt je onderhandelingspositie sterker – mits de firma waar je solliciteert je graag wil hebben natuurlijk.

Maar ook als je bij hetzelfde bedrijf blijft, kun je meer verdienen. Bijvoorbeeld als je voor een andere afdeling gaat werken in een meer verantwoordelijke functie.

De boodschap van de grafiek hierboven is dat salarisstijgingen die je relatief vroeg in je loopbaan binnenhaalt, op de lange termijn veel uitmaken.

LEES OOK Zo kun je het beste onderhandelen over je eerste salaris en

8 trucs die je kunt gebruiken als je over salaris onderhandelt