Last van een middagdip? Een paar squats kunnen helpen, volgens een onderzoek dat recent is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied Physiology.

Een minuutje squatten bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen, geeft je concentratie een boost en helpt je betere beslissingen te maken, aldus de onderzoekers.

De Amerikaanse, Britse en Japanse wetenschappers bestudeerden een groep van 20 jongvolwassenen die mentale oefeningen moesten doen. In het ene experiment maakten ze de tests na drie uur stilzitten, in de ander werd het stilzitten onderbroken door korte workouts bestaande uit zo’n vijftien squats en ‘calf raises’.  

Wat blijkt? De trainingssessies resulteren in betere executieve functies, snellere reactietijden, betere concentratie en minder mentale vermoeidheid.

Wel is er een kanttekening: tijdens de studie kwamen de jongvolwassenen elke 20 minuten in beweging. Dat wordt lastig als je in een vergadering zit.

Korte workouts kunnen je langer gezond laten leven

Je hersenen profiteren niet als enige van een kleine dosis lichaamsbeweging.

Door 11 minuten per dag te fietsen, stevig te wandelen of te dansen, kun je het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk verminderen, volgens een eerder onderzoek.

Je bloeddruk verlagen? Daar is een paar minuutjes 'wall sit' heel geschikt voor. En met 500 stappen per dag kun je de kans op een langer leven mogelijk al wat oprekken, volgens een cardioloog.

Probeer je van dit soort korte oefeningen een gewoonte te maken? Gebruik dan een timer, of koppel ze aan andere dingen. Doe bijvoorbeeld elke keer dat je naar de wc gaat een paar squats.

LEES OOK: Dit zijn tekenen dat je een effectieve workout hebt gedaan, ook als je niet hebt gezweet of geen spierpijn voelt