Bij de beursgang van vrijdag is de uitgiftekoers van JDE Peet’s op 31,50 euro per aandeel gezet. Kort na de opening stond het aandeel ruim 11 procent hoger.

Het moederbedrijf van Douwe Egberts heeft daarmee een waarde van bijna 17 miljard euro.

De beursgang in Amsterdam vindt vervroegd plaats vanwege de grote belangstelling onder beleggers.

Het moederbedrijf van Douwe Egberts, JDE Peet’s, schrijft vrijdag in Amsterdam de grootste beursgang in Europa van dit jaar op zijn naam.

Het aandeel van JDE Peet’s heeft een uitgiftekoers gekregen van 31,50 euro per aandeel. Kort na de opening maakte het aandeel koerssprong van 11,6 procent tot 35,15 euro. Daarmee is JDE Peet’s zo’n 16,6 miljard euro waard.

De stap naar de beurs kon dankzij sterke interesse van beleggers al binnen tien dagen plaatsvinden. Normaliter duurt zo’n proces vier weken. En tijdens onzekere tijden op de financiële markten zoals nu vanwege de coronacrisis kan dat nog veel langer duren.

Het oorspronkelijke plan van JDE Peet’s was om pas volgende week naar de beurs te gaan, maar vanwege de flinke vraag van investeerders is de beursgang vervroegd.

JDE Peet's haalt meer dan driekwart van zijn opbrengsten uit consumptie van koffie en thee thuis en is daarmee minder geraakt door de crisis. Volgens topman Casey Keller doen koffie en thee het überhaupt vaak goed tijdens crises.

De resterende omzet komt uit koffieketens zoals Coffeecompany met 35 vestigingen in Nederland. JDE Peet's, met een omzet vorig jaar van 6,9 miljard euro, denkt verder in tegenstelling tot vele andere bedrijven dit jaar te kunnen groeien.

Douwe Egberts weer op de beurs

Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de beurs van Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht.

Daar werd het amper een jaar later weggekocht door investeerder JAB. JDE Peet's ontstond toen JAB zijn koffie-activiteiten in één bedrijf onderbracht.

JDE is eigenaar van in totaal 50 merken, waaronder theemerk Pickwick en koffiemerken Senseo, L'Or en Tassimo. Alleen Nestlé is een groter koffiebedrijf als gekeken wordt naar de hoeveelheid koffiebonen die jaarlijks worden gebrand.

JDE Peet's wil de opbrengst van de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarden van zo'n 700 miljoen euro gebruiken om de schulden te verminderen. Daarnaast hebben ook bestaande aandeelhouders hun belangen van ongeveer 1,6 miljard euro te gelde gemaakt.

Ook superbelegger George Soros doet mee aan de beursgang en heeft voor een bedrag van 100 miljoen euro aandelen gekocht.

LEES OOK: De nieuwe baas van Blokker wil over 3 jaar naar de beurs: 'Elke spaarkaart is een aandeel'