• Mensen die het Janssen-vaccin willen, kunnen vanaf woensdag 23 juni een afspraak maken via het telefoonnummer 0800-1295.
  • In de eerste twee uur is het nummer al meer dan 2 miljoen keer gebeld door meer dan 130.000 mensen.
  • Door de grote belangstelling is het afspraaknummer overbelast en tijdelijk niet bereikbaar.

Of er belangstelling is voor het Janssen-vaccin bij Nederlanders? Die vraag kan na woensdag overduidelijk beantwoord worden met een ja.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakte woensdagochtend het telefoonnummer bekend waar mensen naartoe kunnen bellen voor het maken van een afspraak voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Dat nummer is 0800-1295.

Het is voor het eerst dat mensen in heel Nederland kunnen kiezen welk coronavaccin ze nemen.

Het nummer ging om 10.00 uur in de lucht en kreeg meteen in de eerste minuten tienduizenden belpogingen. In de eerste twee uur is meer dan 2 miljoen keer gebeld door meer dan 130.000 mensen, aldus De Jonge.

Door de vele bellers is het nummer voorlopig niet bereikbaar. GGD GHOR Nederland vraagt mensen om voorlopig niet naar het speciale telefoonnummer te bellen. “Alleen dan kunnen we terug in de lucht komen”, aldus een woordvoerster.

Minister De Jonge had kort voor de lancering van het telefoonnummer gezegd dat de lijnen het “absoluut aankunnen, we zijn klaar voor een hausse aan telefoontjes. Maar als we met zijn allen massaal gaan bellen, alle mensen die nog geen prik hebben gehad, dan zou het best wel even vast kunnen lopen.”

Lees ook op Business Insider

Het is niet bekend hoeveel mensen erin zijn geslaagd een prikafspraak voor het Janssen-vaccin te maken.

Als het woensdag niet lukt om een afspraak in te plannen, kan het volgens minister De Jonge wel “een paar weken” duren voor het weer kan. Hij raadt mensen aan daar niet op te wachten, “want dan zou je weleens achter het net kunnen vissen”. Volgens De Jonge moeten die mensen gewoon een afspraak maken voor een prik “met het vaccin dat ook bedoeld was voor jouw bouwjaar”.

Afsprakennummer voor coronatesten ook moeilijk bereikbaar

Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene nummer voor vaccinatieafspraken (0800-7070) te bellen, dat daardoor ook vastliep. Ook het nummer voor testafspraken (0800-1202) was door de drukte niet of nauwelijks te bereiken.

GGD GHOR Nederland vraagt mensen online een afspraak te maken voor een coronatest of een vaccinatie.

Beperkte voorraad van Janssen-vaccin

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren.

De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van de vraag hoeveel doses Janssen kan leveren.

Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig. Bij de andere beschikbare vaccins moeten twee inentingen worden gedaan voor een goede werking. Janssen is volgens De Jonge “een ideaal vaccin als je echt klaar wil zijn met die ene prik. Klaar voor de zomer, klaar voor een zomer vol festivals. Dansen met Janssen.”

Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten. Ook mensen die nog geen afspraak hebben en Janssen willen, kunnen naar het nummer bellen.

Lees meer over het coronavirus: