Jaime van Gastel is in het dagelijks leven manager van een kledingwinkel in zijn woonplaats Lelystad.

Maar in zijn vrije tijd reist de 44-jarige Hagenees naar Amsterdam om te jagen op zakkenrollers. Al zestien jaar helpt hij zo de Amsterdamse politie.

Van Gastel spot de boeven en belt het zakkenrollersteam van de Amsterdamse politie. De agenten in burger komen er dan aan en slaan de verdachten in de boeien. “Er zijn meer dan 400 zakkenrollers door mij opgepakt”, zegt hij in gesprek met de Volkskrant. “Je moet gewoon van andermans spullen afblijven.”

Van Gastels hobby begon toen hij manager was van twee schoenenzaken in de Kalverstraat. Aan de lopende band werden er in de winkel handtassen gejat van klanten. Daar besloot hij iets aan te doen.

Al snel kreeg hij door hoe je winkeldieven herkent. Ze kijken anders uit hun ogen, zijn niet met artikelen in de winkel bezig, maar pakken snel iets en gaan dan naast een klant zitten op een bankje.

Op straat is het lastiger om jatters te herkennen. Van Gastel heeft er naar eigen zeggen gevoel voor gekregen. Wat hem opvalt, is dat zakkenrollers nooit lachen. Waarschijnlijk omdat ze zo gefocust zijn op hun taak.

Inmiddels werkt Van Gastel dus in Lelystad, maar hij reist zeker een keer per week naar de hoofdstad om daar zijn vaste rondje te maken: van het Centraal Station via het Damrak naar de Dam, en dan de Kalverstraat in.

Sinds enkele weken zet hij filmpjes op YouTube van zijn trips. De vier video's zijn inmiddels ruim 270.000 keer bekeken en zijn kanaal heeft ruim 5000 abonnees.

In de filmpjes zie je hoe Van Gastel te werk gaat. Kijk maar mee. ↓ ↓ ↓


In zijn eerste video spot Van Gastel twee mannen op het Centraal Station van Amsterdam. Ze dragen blauwe jassen met capuchon en hangen rond bij de tramhalte. "Dat zijn twee zakkenrollers", zegt Van Gastel.


De man met de crèmekleurige rugtas beweegt naar voren en gaat in de rij staan voor de tram. Hij is niet van plan in te stappen, maar loert op een kans om een portemonnee of telefoon te grijpen.


Een poos later staan de mannen er nog. Eentje heeft zijn capuchon afgedaan. Nog steeds zijn ze niet in een tram gestapt. Van Gastel blijft ze volgen, maar raakt ze helaas kwijt. Later krijgt hij een telefoontje van de politie. "De twee gasten hebben ze een dag later opgepakt. Dus missie is geslaagd."


In de tweede video ziet Van Gastel twee boeven die hun slag slaan in de Apple Store. "We gaan kijken hoe het afloopt. Ze zitten binnen."


Hij volgt ze tot aan een coffeeshop. "Effe een blowtje roken. Na al die inspanning van de spullen die ze gestolen hebben bij de Apple Store."


Van Gastel belt het zakkenrollersteam, dat op pad gaat om de twee mannen aan te houden. "Hier voor me de knokploeg van zes man", vertelt Van Gastel. "Getraind. Precies achter elkaar lopend. Gaat spannend worden.


Dat zijn ze!


Plotseling sprinten de zes agenten naar voren en pakken de boeven van achteren. "Jullie zijn aangehouden!"


De mannen blijken voor 4200 euro aan spullen te hebben gestolen bij de Apple Store. Dit is een deel van de buit.


In de derde video moet Van Gastel het alleen doen. Hij is een winkeldief op het spoor, maar het zakkenrollersteam heeft het te druk. "Ik ga 'm zo zelf aanhouden. Ik heb helaas geen politie in de buurt."


Van Gastel benadert de man van achteren en pakt de tas af. De verdachte sprint weg. Hij rent helaas te snel voor Van Gastel, maar de gestolen spullen heeft hij in ieder geval niet meer.


De man blijkt drie luchtjes en een leren jas te hebben gestolen.


Van Gastel brengt de spullen terug naar de winkel waar ze gestolen zijn en wordt hartelijk bedankt door een medewerker.


Twee jaar geleden ging een verslaggever van De Telegraaf mee op jacht met Van Gastel. Hij spot een man en een vrouw die ogenschijnlijk rustig wandelen door een winkelstraat. Maar Van Gastel denkt dat het zakkenrollers zijn. "Deze zijn echt hele moeilijke, want ze nemen de tijd", zegt hij. "Ze zijn niet constant bezig."


Van Gastel belt het zakkenrollersteam en kijkt van een afstandje toe hoe het stel een HEMA-vestiging binnengaat. "Het is voor mij pas geslaagd op het moment dat ze in de boeien geslagen worden. Dan heb ik een lekker gevoel en kan ik weer lekker naar huis."


Hij blijkt gelijk te hebben: het stel heeft binnen geprobeerd de portemonnee van een vrouw te stelen. De agenten arresteren de man en vrouw. Van Gastel rent erop af. "I follow you. Ik heb je gevolgd hè", zegt hij tegen de vrouw.


De man blijkt een 42-jarige Roemeen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij had niet alleen andermans portemonnee op zak, maar ook een gestolen telefoon. Hij krijgt een celstraf van twee maanden. De 49-jarige vrouw komt ook uit Roemenië, maar wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.


Van Gastel is uitgelaten. "Daar doe ik het voor, de ontlading van de adrenaline die in mijn lichaam zit. Dat gevoel dat ze in de boeien geslagen worden. Dan ga ik dichterbij staan, kijk ze aan en denk ik: yes, ze zijn in mijn valletje gekomen. Al die foute types die hier rondlopen... Als ze in mijn blikveld komen, dan hangen ze."


Kijk hieronder hoe de Apple Store-dieven door agenten in de kraag worden gevat.

Of zie hoe Van Gastel zelf een winkeldief overvalt en de gestolen spullen netjes terugbrengt.

Meer video's van Jaime van Gastel vind je op zijn YouTube-kanaal.


LEES OOK: Pas op voor deze trucs van zakkenrollers

MIS OOK NIET: De 12 onveiligste steden in Europa