De levenskwaliteit in een land lijdt er behoorlijk onder wanneer de persoonlijke veiligheid onder druk staat. Dit kan verschillende redenen hebben: van hoge criminaliteitscijfers tot terreurdreigingen.

Mercer, een van de grootste HR-consultancybedrijven ter wereld, heeft zijn jaarlijkse levenskwaliteitsindex uitgebracht. Daarin worden de veiligste steden om in te wonen en werken op een rij gezet.

Bij het opstellen van de lijst is gekeken naar het jaar 2015, dus de meest recente terroristische aanvallen zijn niet meegenomen. Die worden in de volgende lijst wel meegerekend.

Desondanks is dit een van de meest omvangrijke onderzoeken in zijn soort, en wordt het jaarlijks uitgebracht om multinationals en andere werkgevers te helpen bij het compenseren van hun werknemers wanneer zij op internationale klussen worden gestuurd, aldus Mercer.

Volgens Mercer wordt er bij het opstellen van de ranglijst gelet op de “relatie met andere landen, interne stabiliteit, criminaliteit en rechtshandhaving”. Met andere woorden, het is geen verrassing dat steden die te maken hebben met gewelddadige conflicten en criminaliteit onder aan de lijst staan.

Mercer keek naar 450 steden en maakte vervolgens een lijst van 230 steden die het veiligst zijn voor werknemers. Hoewel veel steden in Europa zich tot de veiligste steden ter wereld mogen rekenen, doen andere steden het verrassend slecht.

Het komt misschien als een verrassing dat een aantal van de rijkste en grootste steden in West-Europa niet boven aan de lijst staan. Dat komt vooral door een aantal terroristische aanslagen. Andere problemen zoals criminaliteit of dreigingen voor de nationale veiligheid hebben ook invloed gehad op de positie van een aantal steden.

Business Insider ging helemaal naar de onderkant van de lijst om te kijken wat de meest onveilige steden van Europa zijn.


12. Parijs, Frankrijk — De stad staat op de 71ste plek na een aantal terroristische aanslagen. In november werd de stad aangevallen door zelfmoordterroristen en schutters. 130 mensen kwamen om het leven.

12


11. Londen, Verenigd Koninkrijk — Het komt misschien als een verrassing om Londen tegen te komen in deze lijst, maar Mercer heeft de stad op de 72ste plek gezet. Ellyn Karetnick van Mercer zegt: "In Europa en daarbuiten worden terrositische aanslagen en andere soortgelijke incidenten goed in de gaten gehouden. Elke invloed die dat heeft op de leefkwaliteit van expats is meegenomen in de ranglijst."

11


10. Boekarest, Roemenië — Gewelddadige en georganiseerde misdaad is vrij laag in de hoofdstad van Roemenië, maar de stad staat alsnog op plek 79 door wijdverspreide corruptie en kleine criminele misdrijven.

10


9. Zagreb, Kroatië — Net als veel andere grote Oost-Europese steden heeft Zagreb last van corruptie. De stad staat op de 79ste plek.

9-zagreb-croatia-like-zagrebs-other-major-eastern-european-counterparts-corruption-drags-the-city-down-it-ranked-79th


7. (gedeelde plek). Riga, Letland — Naast de vaa kvoorkomende anti-immigratieprotesten, staat Riga ook op de 82ste plek in verband met georganiseerde misdaad en prostitutiebendes.

7-riga


7. (gedeelte plek). Rome, Italië — De stad is gedaald naar de 82ste plek, omdat Rome en andere Italiaanse steden in staat van verhoogde paraatheid verkeren in verband met terreurdreigingen.

t7-rome-the-city-dropped-to-82nd-after-rome-and-other-italian-cities-were-put-on-high-alert-for-terrorist-attacks-similar-to-the-paris-attacks-in-november


6. Madrid, Spanje — Deze stad staat op de 84ste plek door de sociale onrust die is ontstaan door de bezuinigingsmaatregelen. Die hebben gezorgd voor een hoge werkloosheid, met name onder jongeren.

6-madrid-the-city-ranked-84th-in-mercers-list-for-its-social-unrest-resulting-from-countrywide-austerity-measures-that-led-to-massive-unemployment-levels-especially-among-its-youth-population


5. Boedapest, Hongarije — De hoofstad van Hongarije is gedaald naar de 93ste plek na de grote sociale onrust die ontstond na de vluchtelingencrisis. Chaos op treinstations en protesten op straat waren aan de orde van de dag, terwijl premier Viktor Orban zijn best deed om de vluchtelingenstroom tegen te houden.

5


4. Sofia, Bulgarije — Sociale onrust zorgt ervoor dat deze stad op de 118de plek staat. Inwoners van Bulgarije (het armste land van de EU) gaan regelmatig de straat op om te protesteren tegen de overheid, in verband met pensioenkortingen en corruptie.

4


3. Athene, Griekenland — Na vergaande en langdurige bezuinigingsmaatregelen, zorgen armoede en criminaliteit voor een 124ste plek voor Athene. Daarnaast "is de veiligheid omlaaggegaan door de gewelddadige demonstraties in Athene en de andere steden in het land", aldus Mercer. De stroom van honderdduizenden migranten heeft ook invloed gehad.

3


2. Belgrado, Servië — Er is weinig gewelddadige criminaliteit, maar Belgrado daalt naar de 131ste plek door corruptie, vandalisme, diefstal en omkoperij.

2-belgrade-serbia-violent-crimes-are-low-in-the-city-but-belgrade-sinks-to-131st-in-the-index-for-its-wide-scale-corruption-and-bribery-issues-as-well-as-from-theft-and-vandalism


1. Kiëv, Oekraïene  — De hoofdstad van Oekraïene daalt naar de 189ste plek in verband met de gespannen relatie met Rusland. Hoewel het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken Kiev "kalm" noemt in vergelijking met het door Rusland geannexeerde de Krim, komen diefstal, vandalisme en gewelddadige protesten geregeld voor in Kiev.

1

LEES OOK: Amsterdam overspoeld met Chinezen die hier hun pre-wedding shoot doen: ‘Ze gebruiken het als statussymbool’