Twitter-topman Jack Dorsey vertrekt per direct als topman van Twitter. Dat heeft de berichtendienst bekendgemaakt nadat nieuwszender CNBC dat nieuws als eerste bracht.

Technologiedirecteur Parag Agrawal volgt oprichter Dorsey op. Die laatste blijft nog wel lid van het bestuur totdat zijn termijn afloopt tijdens de aandeelhoudersvergadering van volgend voorjaar.

Dorsey laat weten dat hij denkt dat Twitter er klaar voor is om niet meer door een van de oprichters te worden geleid. De vertrekkend topman heeft zelf de hand gehad in het aanwijzen van Agrawal als zijn opvolger.

Die heeft volgens een tweet van Dorsey “een diepe kennis van het bedrijf” en “begrijpt wat Twitter nodig heeft”. “Parag zat achter elke belangrijke beslissing die heeft geholpen om dit bedrijf succesvol te maken.”

De 45-jarige Dorsey is een van de oprichters van Twitter en was van 2006 tot en met 2008 al eens topman. In 2015 werd hij opnieuw topman. In de tussentijd richtte Dorsey betalingsbedrijf Square op waarvan hij ook topman is. Daarmee was Dorsey in de zeldzame positie de leiding te hebben over twee beursgenoteerde bedrijven.

Begin vorig jaar probeerde investeerder Elliott Management Dorsey al te bewegen tot een vertrek, omdat ze zijn twee CEO-rollen als een potentieel risico zagen. Maar dat lukte niet.

Jack Dorsey staat in de techwereld bekend om zijn bijzondere eetgewoonten, zijn karakteristieke baard en zijn pleidooien voor bitcoin.

Zijn opvolger Parag Agarwal werkt al meer dan tien jaar bij Twitter en begon als een softwareontwikkelaar en werkte zich op binnen het bedrijf. Sinds 2017 was hij technologiedirecteur.

Beleggers op Wall Street reageerden positief op het bericht dat Dorsey zou vertrekken. Het aandeel schoot tot wel 10 procent omhoog en stond even na 17.00 uur Nederlandse tijd nog altijd 4,6 procent in de plus.

LEES OOK: Dit waren de 10 populairste hashtags van coronajaar 2020