• Ook op Twitter was 2020 ontegenzeggelijk het jaar van het coronavirus.
 • In de top tien van meest gebruikte hashtags in Nederland staat #coronavirus bovenaan en vinden we verder ook #persconferentie, #lockdown en #blijfthuis terug.
 • Naast de pandemie werd op Twitter ook volop gesproken over racisme en #blacklivesmatter.

Het afgelopen jaar was ontegenzeggelijk het jaar van het coronavirus. Dat blijkt ook uit de trends op Twitter in 2020. Mensen konden offline veel minder samen komen, maar bespraken de actualiteit online wel volop.

In Nederland staat #coronavirus bovenaan op de lijst van meestgebruikte hashtags. In de top tien staan verder ook #persconferentie, #lockdown en #blijfthuis.

Verder viel volgens Twitter ook de populariteit van gebarentolk Irma Sluis op. Zij was tijdens de eerste persconferenties over de aanpak van het coronavirus de vaste gebarentolk en brak door met het gebaar voor #hamsteren.

Aan het begin van de pandemie werd er onder de hashtags #applausvoordezorg en #zorghelden ook massaal waardering voor de medewerkers in de zorg uitgesproken.

Maar Irma en het applaus voor de zorg haalden toch niet de top tien. Dit waren wél de populairste hashtags in Nederland van 2020:

 1. #coronavirus (en variaties daarop)
 2. #blacklivesmatter
 3. #persconferentie
 4. #trump
 5. #lockdown
 6. #dtv
 7. #jinek
 8. #blijfthuis
 9. #op1
 10. #rutte

De hashtag #dtv op plek 6 staat voor durf te vragen en nam vorig jaar nog de bovenste plek in op de lijst.

Black lives matter

Ook internationaal staan #coronavirus / #Covid19 en #blacklivesmatter op een en twee. Want naast de coronacrisis was er dit jaar op Twitter veel aandacht voor racisme en de demonstraties tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten.

Dat blijkt niet alleen uit de tweede plek van de hashtag #blacklivesmatter, maar ook uit de populairste tweet van een Nederlander dit jaar. Die was van Formule 1-coureur Max Verstappen die zich uitsprak tegen racisme en voor gelijkheid, maar daarbij stelde niet te knielen om daar uiting aan te geven.

Max Verstappen was na voetballer Virgil van Dijk ook de op een na populairste sporter onder Nederlandse Twitteraars.

LEES OOK: Dit waren de populairste tweets en hashtags van 2019