Techondernemers als Elon Musk en Jack Dorsey hadden meerdere pogingen nodig om een succesvol bedrijf te starten, miljarden te verdienen en gezien te worden als visionairs.

Ook andere grote techbazen hadden meerdere pogingen nodig voordat hun ideeën echt succesvol bleken te zijn.

Verhalen over mensen die hun opleiding vroegtijdig verlaten om te ondernemen, zoals Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, krijgen vaak de meeste aandacht. Maar niet alle grote techbazen hadden al op jonge leeftijd succes.

Hoewel veel grote namen uit de techwereld al als twintiger miljonair werden, gebeurde dat bij anderen, zoals Oracle-oprichter Larry Ellison, pas veel later.

Op deze leeftijd begonnen dertien van de meest succesvolle techondernemers hun eerste bedrijf:


Tesla-oprichter Elon Musk — 24

Foto: Every Elon Musk Video/YouTube

Jaar: 1995

Elon Musk en zijn broer Kimbal richtten in 1995 het bedrijf Zip2 op (eerst Global Link Information Network geheten). Het bedrijf leverde online stadsgidsen voor kranten als The New York Times and Chicago Tribune. Na vier jaar werd de startup overgenomen door computerbedrijf Compaq.

Musk was later betrokken bij de oprichting van de nodige andere bedrijven, waaronder X.com (dat is gefuseerd met PayPal) en natuurlijk de bedrijven waar hij nu CEO van is: Tesla, SpaceX en The Boring Company.

Bronnen: Rolling Stone, The New York Times


Dell-oprichter Michael Dell — 21

Foto: AP Photo/Rebecca McEntee

Jaar: 1984

Michael Dell richtte Dell Technologies op vanuit zijn studentenkamer op de campus van de Universiteit van Texas in Austin. Wat begon met het oppimpen van computers als bijbaantje werd al snel een fulltime bezigheid, waardoor hij zijn ouders kon overtuigen dat hij wel kon stoppen met zijn studie.

Bron: CNBC


Facebook-oprichter Mark Zuckerberg — 19

Foto: Rick Friedman/Corbis via Getty Images

Jaar: 2004

Zuckerberg begon in 2004 als tweedejaarsstudent aan Harvard met Facebook (als "Thefacebook") vanuit zijn studentenkamer. Later dat collegejaar stopte hij met zijn studie om zich helemaal te kunnen storten op het ontwikkelen van het sociale netwerk.

Bron: Business Insider


Medeoprichter Bill Gates van Microsoft — 16

Foto: AP Photo

Jaar: 1972

Al op de middelbare school begon Gates samen met zijn vriend Paul Allen het bedrijfje Traf-o-Data. Ze automatiseerden het proces voor het analyseren van gegevens van verkeersstromen in Washington.

Het bedrijf bestond nog steeds toen ze klaar waren met hun middelbare school, hun universitaire opleiding startten en weer staakten en in 1975 Microsoft oprichtten. Traf-O-Data viel uiteindelijk om vanwege een "gebrekkig businessmodel", zoals Allen het noemde. De twee concentreerden zich vervolgens op Microsoft.

Bron: CNBC


Medeoprichter Jerry Yang van Yahoo — 25

Foto: Jerry Yang in 1996. Bron: Reuters

Jaar: 1994

Yang ontmoette medeoprichter David Filo van Yahoo tijdens een gezamenlijk vak als PhD-kandidaten aan Stanford. Ze begonnen Yahoo als project om hun favoriete links op internet bij te kunnen houden. Het duo startte het bedrijf uiteindelijk in januari 1994 onder de naam "Jerry and David's Guide to the World Wide Web" vanuit een caravan op de campus. In de herfst van dat jaar haalde de site voor het eerst 1 miljoen hits.

Bron: Yahoo, Forbes


Medeoprichter Jack Dorsey van Twitter — 23

Foto: joi / Flickr

Jaar: 1999

Dorsey heeft twee keer voortijdig de universiteit verlaten. Op de Universiteit van Missouri-Rolla hackte hij de website voor het bedrijf Dispatch Management Services en vond hij een veiligheidslek. Oprichter Gregg Kidd van het bedrijf nam Dorsey onmiddellijk aan en overtuigde hem te verhuizen naar New York waar het kantoor gevestigd was.

Dorsey ging daar studeren aan de NYU, maar stopte al snel om met Kidd mee te verhuizen naar San Francisco. Daar begonnen de twee het softwarebedrijf dNet, dat online-aankopen nog dezelfde dag leverde. Ze wisten al vroeg geld los te krijgen van investeringsgroep Band of Angels, maar het bedrijf flopte snel. Het duurde nog zes jaar voordat Dorsey hielp Twitter van de grond te krijgen.

Bronnen: WIRED, Vanity Fair


Snapchat-oprichter Evan Spiegel — 22

Foto: Evan Spiegel in januari 2013. Bron: J. Emilio Flores/Corbis via Getty Images

Jaar: 2011

Spiegel kwam voor het eerst met zijn idee voor Snapchat tijdens een collegereeks 'product design' aan Stanford in april 2011. Zijn studiegenoten vonden het eindresultaat van zijn project om foto's met vrienden te delen, die daarna voorgoed zouden verdwijnen, een "verschrikkelijk idee".

Maar in de zomer die een aantal maanden later aanbrak lanceerde Spiegel samen met zijn medeoprichters Bobby Murphy en Reggie Brown toch Snapchat. De app heette oorspronkelijk "Picaboo" en de drie werkten eraan vanuit het huis van de vader van Spiegel in Los Angeles. De CEO van Snapchat verliet Stanford vlak voordat hij zou afstuderen om zijn app verder te ontwikkelen, maar keerde er in 2018 wel terug om alsnog zijn diploma te halen.

Bronnen: Forbes, Fortune


Medeoprichter Jack Ma van Alibaba — 29

Foto: YouTube

Jaar: 1994

Ma stopte in 1994 met het geven van Engelse les aan een lokale universiteit om het bedrijf Haibo Translation Agency op te richten ("haibo" betekent iets als "uitgestrekt als de zee"). Toen hij in 1995 een bezoek bracht aan de Verenigde Staten kwam hij voor het eerst in aanraking met internet.

De eerste zoekopdracht van Ma was "bier" en hij was verbaasd dat er geen Chinese bieren in de zoekresultaten verschenen. Toen besloot hij een Chinees internetbedrijf op te richten dat later Alibaba.com werd.

Bronnen: Hangzhou Hope Translation Agency, Washington Post


Google-oprichters Larry Page & Sergey Brin — 25

Foto: Larry Page (links) en Sergey Brin. Bron: Kim Kulish/Corbis via Getty Images

Jaar: 1998

De oprichters van Google ontmoetten elkaar in 1995 toen Brin een rondleiding gaf aan Page op Stanford University. Brin was student computerwetenschappen aan Stanford en Page overwoog er te gaan studeren. Ze vonden elkaar in eerste instantie helemaal niks, maar toen ze later samen colleges volgden, gingen ze met z'n tweeën aan de slag met een onderzoeksproject om elke site op internet te catalogiseren. Dat heette "BlackRub". Als snel verlieten ze Standford om in 1998 Google op te richten vanuit de garage van CEO Susan Wojcicki van YouTube in Menlo Park, Californië.

Bronnen: Wired, Business Insider


Medeoprichter Larry Ellison van Oracle — 32

Foto: screenshot YouTube

Jaar: 1977

Nadat Ellison twee keer een studie had afgebroken, had hij een flink aantal baantjes in Californië waarin hij met computers leerde omgaan. Hij kwam terecht bij techbedrijf Ampex waar hij onder andere bouwde aan een database voor de CIA. Samen met twee collega's bij Ampex, Ed Oates en Bruce Scott, begon hij vervolgens zelf het databasebedrijf Software Development Laboratories. Hun nieuwe bedrijf sleepte een contract binnen van de CIA om gebruikmakend van programmeertaal SQL een database te bouwen. Het managementsysteem voor de database had als codenaam Oracle, wat uiteindelijk de naam van het bedrijf werd.

Bronnen: Business Insider, CNBC


Medeoprichter Steve Jobs van Apple — 21

Foto: AP Photo/AP Images

Jaar: 1976

Jobs en zijn medeoprichter Steve Wozniak ontmoetten elkaar in 1971 toen ze nog op de middelbare school zaten voor het eerst via een gemeenschappelijke vriend. Ze werden al snel vrienden, werkten veelvuldig samen aan kleinschalige technologieprojecten en woonden bijeenkomsten bij van de Homebrew Computer Club. Jobs en Wozniak raakten daar geïnteresseerd in computers en startten vanuit die hobby al snel het bedrijf Apple op.

De twee Steves werkten vanuit de garage van de ouders van Jobs. Buren zagen hem in die garage vaak in afgeknipte spijkerbroeken en op blote voeten vergaderingen houden.

Bronnen: Mercury News, Macworld


Amazon-oprichter Jeff Bezos — 30

Foto: AP Photo/Richard Drew

Jaar: 1994

Bezos stopte met zijn baan bij hedgefonds D.E. Shaw om Amazon.com op te richten. Het bedrijf begon als online boekenwinkel. Hij reed met zijn toenmalige vrouw MacKenzie het hele land door om zich met Amazon in Seattle te vestigen. De CEO van Amazon heeft de hele reis gebruikt "om een businessplan uit zijn computer te krijgen" en "mogelijke investeerders te bellen".

Bron: Business Insider

Lees hier meer over deze succesvolle techondernemers: