• De IT-problemen bij de overheid waarbij vele miljoenen zijn verspild, konden mogelijk voorkomen worden, stelt voormalig VVD-Kamerlid Ton Elias tegenover iBestuur.
  • Elias leidde 9 jaar geleden parlementair onderzoek naar de ICT-problemen bij de overheid en ziet nu dat er te weinig gedaan is met de aanbevelingen.
  • Het grootste probleem is dat IT’ers nog steeds niet genoeg kunnen verdienen bij de overheid, waardoor waardevolle kennis ontbreekt.

De overheid kampt nog altijd met grote IT-problemen waarbij vele miljoenen aan belastinggeld worden verspild. Een belangrijke oorzaak is dat de overheid niet flexibel genoeg is met salarissen, waardoor goede IT’ers niet meer kunnen verdienen dan een leidinggevende.

Dat zegt voormalig VVD-Kamerlid Ton Elias in gesprek met iBestuur.

Als voorzitter van de tijdelijke commissie ICT leidde hij in 2014 parlementair onderzoek naar de IT-missers bij de overheid. Met de aanbevelingen uit het onderzoek is tot op de dag van vandaag weinig gedaan, constateert de inmiddels gepensioneerde Elias.

Een van de grootste bevindingen uit het rapport was dat het salarisgebouw voor IT’ers flexibeler moest, voor het trekken en behouden van kennis en talent. Een “briljante nerd” die “goed werk levert” moet “gewoon 150.000 euro kunnen verdienen bij de overheid”, zegt Elias. “Oók als hij niet leiding geeft aan veertig, vijftig mensen”.

Ondanks dat de Tweede Kamer en de minister instemden met deze aanbeveling, is er volgens Elias op dit punt niets aangepast.

Lees het hele interview met Ton Elias op iBestuur: Ton Elias: "Er is veel te weinig gedaan met ons rapport"