• Als Israël niet méér doet om burgerdoden te vermijden, dan riskeert het een strategische nederlaag in de oorlog met Hamas, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.
  • “Als je de burgerbevolking in dit soort gevechten in de armen van de vijand drijft, maak je van een tactische overwinning een strategische nederlaag.”
  • Ook de Amerikaanse vice-president Kamala Harris zei zaterdag dat er al “te veel” burgerdoden zijn gevallen in de acht weken durende oorlog van Israël tegen Hamas.
  • Lees ook: Israël gaat door met strijd tegen Hamas: bestand voorbij

Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

Tijdens een toespraak voor een defensieforum in Californië op zaterdag greep Austin terug naar zijn ervaring als militair bevelhebber van troepen in Irak. “De les is niet dat je in stedelijke oorlogsvoering kunt winnen door burgers te beschermen. De les is dat je in stedelijke oorlogsvoering alleen kunt winnen door burgers te beschermen”, zei hij.

“Als je de burgerbevolking in dit soort gevechten in de armen van de vijand drijft, maak je van een tactische overwinning een strategische nederlaag.”

Voor de start van de gevechtspauze op 24 november waren in de Gazastrook, volgens het bestuur daar, bijna 14.900 mensen om het leven gekomen door de oorlog. Onder hen zijn 6150 kinderen en 4000 vrouwen.

Door de oorlog die op 7 oktober uitbrak, zijn volgens Hamas ook zo'n 36.000 gewonden gevallen. In veel wereldsteden zijn pro-Palestijnse betogingen geweest.

Austin herhaalde ook de Amerikaanse oproep voor een tweestatenoplossing voor de Israëlisch-Palestijnse kwestie. "Wij geloven dat Israëli's en Palestijnen een manier moeten vinden om het land te delen dat zij beiden hun thuis noemen", zei hij.

"Het zou deze tragedie nog verergeren als het enige wat de Israëli's en Palestijnen aan het einde van deze verschrikkelijke oorlog te wachten stond, meer onzekerheid, meer woede en meer wanhoop was."

Ook dit weekend weer uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

In Khan Younis, een stad in het zuiden van de Gazastrook, hebben gevechtsvliegtuigen volgens het Israëlische leger "meer dan vijftig doelen" getroffen. Ten minste zeven mensen zijn zondagochtend vroeg om het leven gekomen bij een Israëlisch bombardement nabij de zuidelijke grens van Gaza met Egypte, aldus de door Hamas geleide regering.

Een Israëlische aanval trof zaterdagavond ook het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza. Daarbij kwamen minstens dertien mensen om het leven, aldus het officiële Palestijnse persbureau WAFA.

De Israëlische strijdkrachten hebben sinds het einde van de gevechtspauze vrijdagochtend meer dan vierhonderd doelwitten in Gaza aangevallen, zei het leger zaterdag. Dat cijfer komt overeen met het dagelijkse gemiddelde vóór de pauze.

De Amerikaanse vice-president Kamala Harris zei zaterdag dat er al "te veel" burgerdoden zijn gevallen in de acht weken durende oorlog van Israël tegen Hamas. "Eerlijk gezegd zijn de omvang van het lijden door burgers en de beelden en video's uit Gaza verwoestend.", zei ze in de marge van de VN-klimaattop in Dubai.

LEES OOK: Waarom de Israëlische sjekel deze maand de best presterende munt ter wereld is