Israël hervat de strijd tegen Hamas in de Gazastrook. Dat meldden de Israëlische strijdkrachten (IDF) nadat ze een raket zeiden te hebben onderschept die uit Gaza kwam. Israël beschuldigt Hamas ervan daarmee het bestand te hebben geschonden.

Palestijnse media melden inmiddels beschietingen van de Gazastrook. Verslaggevers van het AFP maken melding van beschietingen door gevechtsvliegtuigen op onder andere Gaza-Stad en op Rafah in het zuiden.

In Rafah zijn zes doden als gevolg van de beschietingen gemeld. Het ligt aan de grens met Egypte en is de enige toegang tot de afgesloten Gazastrook voor hulpverlening aan de bevolking. In Gaza-Stad zijn volgens de gezondheidsdiensten twee kinderen om het leven gekomen.

Met deze aanvallen is de hoop op een verlenging van het staakt-het-vuren, dat een week heeft geduurd, vervlogen. Tijdens het bestand liet Hamas tachtig Israëlische gijzelaars vrij en zeker twintig buitenlandse. Israël liet 240 Palestijnse gevangenen gaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangedrongen op "humanitaire beschermingsplannen voor burgers" voor het geval dat Israël de strijd zou hervatten.

Bemiddelaars uit Qatar en Egypte blijven betrokken bij conflict tussen Israël en Hamas

Het Internationale Rode Kruis heeft vrijdag bevestigd dat de organisatie heeft geholpen met het overbrengen van negentien Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Volgens eerdere berichten laat Israël op basis van de jongste afspraken in totaal dertig gedetineerden gaan. Hamas heeft donderdag acht gijzelaars vrijgelaten.

Het huidige staakt-het-vuren liep af op vrijdagochtend om 07.00 uur (plaatselijke tijd).

De bemiddelaars uit met name Qatar en Egypte blijven volgens betrokken bronnen aan het werk om de oorlog in de Gazastrook te stoppen. Israël heeft na een week van wapenstilstand vrijdag de aanvallen op de dichtbevolkte Gazastrook hervat.

Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Hamas geen gijzelaars meer wil vrijlaten en dat daarmee de voorwaarden voor de wapenstilstand zijn geschonden. Bovendien zijn er vanuit de Gazastrook raketten op Israël afgevuurd volgens de premier.

Hij zei dat "we onze oorlog hervatten om ons doel te bereiken om alle gijzelaars vrij te krijgen, Hamas te vernietigen en ervoor te zorgen dat Gaza nooit meer een bedreiging voor Israël zal zijn".

LEES OOK: Waarom de Israëlische sjekel deze maand de best presterende munt ter wereld is