De wankelende Chinese vastgoedreus Evergrande heeft maandag weer rentebetalingen gemist op obligaties.

Ook andere Chinese vastgoedbedrijven hebben moeite om aan hun schuldverplichtingen te voldoen.

De Chinese vastgoedontwikkelaar Modern Land heeft uitstel gevraag voor de terugbetaling van een obligatielening van 250 miljoen dollar.

De wankelende Chinese vastgoedreus Evergrande heeft maandag weer rentebetalingen gemist op obligaties. Dat zeggen obligatiehouders tegen persbureaus Reuters en Bloomberg.

Het zou de derde keer in drie weken zijn dat de Chinese vastgoedontwikkelaar schulden niet kan afbetalen. Het in opspraak geraakte Evergrande kampt met een enorme schuldenlast. Er wordt gevreesd voor een domino-effect van faillissementen als het bedrijf omvalt.

Maandag werd duidelijk dat Evergrande waarschuwingen om de schulden te verminderen structureel heeft genegeerd. Dat zei de voormalige hoofdeconoom van het bedrijf, Ren Zeping. Evergrande gaat gebukt onder een schuld van omgerekend 260 miljard euro.

Waarschijnlijk is er een deal in de maak om kapitaal op te halen. Branchegenoot Hopson Development wil volgens eerdere berichtgeving van Chinese media voor omgerekend 4,3 miljard euro een belang van 51 procent nemen in de vastgoedtak van het bedrijf.

Vorige week werd bekend dat ook andere bedrijven in de Chinese vastgoedsector kampen met schuldenproblematiek. Vastgoedontwikkelaars Fantasia Holdings en Sinic misten deadlines voor het afbetalen van schulden. Bij Fantasia zijn twee bestuurders opgestapt. Een van hen claimt niet goed op de hoogte te zijn gehouden van bepaalde cruciale zaken binnen het bedrijf.

Chinese vastgoedontwikkelaar Modern Land vraagt om uitstel terugbetaling van lening

Ook de Chinese vastgoedontwikkelaar Modern Land kampt met betalingsproblemen. Dit bedrijf heeft uitstel gevraagd voor de terugbetaling van een obligatielening van 250 miljoen dollar, die op 25 oktober aanstaande moet worden afgelost. Dat blijkt uit een melding bij de beurs van Hongkong van afgelopen maandag.

Modern Land heeft zijn hoofdkantoor in de Chinese hoofdstad Beijing en heeft 200 vastgoedprojecten voor appartementen en kantoren verspreid over 50 steden in China. Het bedrijf heeft obligatiehouders gevraagd om de deadline voor de terugbetaling van de lening op te rekken naar 25 januari 2022. In de tussentijd wil Modern Land zijn liquiditeitspositie verbeteren, ofwel geld vrij maken om de lening te kunnen afbetalen.

Vanuit de bedrijfstop kondigden topbestuurder Zhang Peng en oprichter Zhang Lei aan dat zij persoonlijk voor 124 miljoen dollar willen bijdragen aan het afbetalen van leningen van aandeelhouders in de komende twee tot drie maanden.

LEES OOK: Jonge Chinezen vragen zich af of ze ooit nog een eigen huis kunnen kopen: ‘We steken ons geld niet in een appartement dat misschien nooit wordt gebouwd’