• Apple presenteerde afgelopen week naast de nieuwe techbril Vision Pro nog een ander belangrijk product: de 15-inch MacBook Air.
  • De 15-inch versie van de meest toegankelijke en populairste laptop van Apple kan wel eens de perfecte computer zijn voor het gros van de Apple-liefhebbers.
  • Maar hoe zit het qua prijs? Is het een slimme keus om blindelings de grotere Air te kopen, of moet je je keuze zorgvuldiger afwegen?
  • Lees ook: Absurde prijs voor de Vision Pro van Apple is onderdeel van een beproefde strategie

Afgelopen week lanceerde Apple een reeks nieuwe producten, met als absoluut hoogtepunt de langverwachte Vision Pro AR/VR-headset, ofwel de nieuw techbril van Apple. Maar dat was niet het enige. Apple introduceerde ook de MacBook Air 15-inch, mogelijk één van de populairste laptops voor het bedrijf ooit.

De MacBook Air 15-inch is namelijk een laptop waar, als we analisten en marktspecialisten mogen geloven, mensen al jaren op zitten te wachten. Het is dan ook de eerste laptop van het merk die een groter scherm heeft én redelijk betaalbaar is.

Voorheen waren alleen de duurdere varianten van de MacBook Pro’s uitgerust met 15- of 16-inch schermen. En daarbij liepen de prijzen al heel snel boven de 2.500 euro.

Als liefhebber van een groter scherm op een laptop met een bescheiden budget, ben je vanaf nu dus voor het eerst niet meer aangewezen op een Windows-laptop, maar kan je ook bij Apple aankloppen. Maar zijn die paar extra inches het geld ook waard?

15-inch MacBook Air: prijs vergeleken met ander laptops van Apple

Hieronder geven we een overzicht een de prijzen en specificaties van vijf MacBooks, inclusief de Macbook Air 15.

De oplettende lezer zal gelijk zien dat de instapmodellen van de MacBook Air en de MacBook Pro niet in deze vergelijking zijn meegenomen. Dat klopt.

De MacBook Air met M1-processor is slechts 80 euro goedkoper dan de nieuwe versie, waardoor deze per direct afvalt als aantrekkelijke keuze.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de MacBook Pro 13 inch met M2-processor. Deze is slechts op enkele punten marginaal beter dan de Air, maar kost wel zo'n 300 euro meer. Deze aanschaffen zouden we daarom ook niet aanraden.

Zoals je ziet in de bovenstaande tabel is de MacBook Air 15 perfect geprijsd tussen zijn kleinere broertje en de ietwat kleinere, maar aanzienlijk krachtigere MacBook Pro 14. Het wordt daarmee ook heel duidelijk dat je simpelweg 300 euro meer betaalt voor de extra schermoppervlakte. Onderhuids zijn de 13 en de 15 namelijk vrijwel identiek.

Ja, de 15-inch heeft een grotere batterij, maar dat vertaalt zich niet in een langere accuduur. Dat komt omdat het grotere scherm meer energie vraagt. Het gemiddelde komt daarmee op hetzelfde uit als de rest.

Apple MacBook Air 15-inch
Apple MacBook Air 15-inch
Apple

MacBook Air: kiezen voor een periode van 5 jaar

In het eerste opzicht is het dus best makkelijk om te bepalen of je een groter scherm 300 euro extra waard vindt. Maar als je verder gaat kijken, is het wellicht ook handig om aan de toekomst te denken. daarom hebben we ook de geüpgradede varianten toegevoegd.

De basisversies van de MacBook Air zijn namelijk niet rijkelijk uitgerust met intern geheugen en opslag. 8 GB werkgeheugen kan nu al weinig zijn, als je graag Chrome gebruikt met enkele tientallen tabs open, of als je wat grafisch intensievere apps gebruikt. En tegenwoordig lijkt 256 GB opslag veel, maar dat zit sneller vol dan je denkt, zeker als je nooit je bestanden opruimt.

Als je vijf jaar met je nieuwe aankoop wilt doen, dan is het niet onverstandig om het interne geheugen en de opslag een beetje op te krikken. Nadeel is wel dat dit vrij prijzig is bij Apple.

Een upgrade naar 16 GB intern geheugen kost 230 euro, en een upgrade van 256 GB naar 512 GB opslag kost hetzelfde. Kies je voor beide, dan kom je met een MacBook Air 15 angstvallig dicht in de buurt bij de MacBook Pro 14, waardoor je weer over andere dingen na moet gaan denken.

Wil je bijvoorbeeld een beetje schermoppervlakte inleveren voor een beter XDR-scherm met variabele refreshrate en een krachtigere processor? Zo ja, wat is je dat waard?

Daarnaast is het goed om te bedenken dat de adviesprijzen van Apple bij andere verkopers vaak snel lager liggen. Vooral de MacBook Pro 14 is regelmatig zo'n 200 euro goedkoper te vinden. Dat maakt de keuze nog lastiger.

Uiteindelijk is het vooral zaak om te kijken waar je de laptop voor wilt gebruiken. Als dat geen zware taken zijn en vooral beperkt blijft tot internetten, mailen en wat video's bekijken, dan is een basisversie van de MacBook Air een goede keuze, ongeacht welke schermgrootte je kiest.

Vraag je wat meer van je laptop, of wil je er zeker van zijn dat je er ook in de toekomst langer prettig mee kunt werken, dan is het wellicht handig om te kijken naar upgrades, of wellicht zelfs de MacBook Pro 14. Die laatste heeft het voordeel van de extra kracht van de M2 Pro-processor waardoor hij langer snel aan blijft voelen dan de Airs in deze vergelijking.

LEES OOK: Een week na de presentatie van de Vision Pro is Apple bijna $3.000 miljard waard op de beurs