De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft maandag een volledige blokkade van Gaza bevolen. Dat betekent dat er geen elektriciteit, voedsel en brandstof meer naar de Gazastrook gaat, aldus Gallant.

“We strijden tegen beestachtige mensen en we handelen als zodanig”, motiveerde de defensieminister zijn besluit.

Israël wordt nog steeds met raketten beschoten vanuit de Gazastrook. Israëlische media melden explosies in onder meer Jeruzalem en Tel Aviv. Er worden ook raketten neergehaald door de luchtafweer.

Onder de getroffen plekken zijn volgens The Times of Israël een onbebouwd stuk grond bij Tel Aviv en de snelweg tussen de twee genoemde steden. Er zijn geen meldingen van gewonden.

Er zijn ook raketaanvallen gemeld in heuvels ten westen van Jeruzalem en in het grensgebied met de Gazastrook.

De Israëlische krijgsmacht heeft 300.000 reservisten opgeroepen in wat de grootste mobilisatie van het land ooit is, zegt Daniel Hagari van de Israëlische krijgsmacht.

Hagari zegt dat Israël "nu het offensief opent". Volgens Hagari heeft Israël weer controle over de grensregio rond de Gazastrook, waar eerder nog hevig werd gevochten. Volgens Al Jazeera wordt sinds het Israëlische tegenoffensief rond Gaza gevreesd voor een aanstaande landinvasie. Hagari had het daar niet over in zijn verklaring.

Iran ontkent betrokkenheid bij aanval van Hamas

Iran heeft maandag ontkend betrokken te zijn geweest bij de aanval van Hamas op Israël, meldt de krant The Jerusalem Post. De Iraanse delegatie bij de VN gaf daartoe een verklaring uit.

"De vastberaden stappen van de Palestijnen zijn een volkomen legitieme verdediging tegen zeventig jaar bezetting en verschrikkelijke misdaden van het onrechtmatige Zionistische regime", luidde de verklaring.

Ook werd in de verklaring uitgesproken dat Iran de Palestijnen zonder voorbehoud zou steunen. "Maar we zijn niet betrokken bij het Palestijnse antwoord, dat door Palestina zelf werd uitgevoerd."

Eerder hadden hooggeplaatste leden van Hamas en Hezbollah gezegd dat Iraanse veiligheidsfunctionarissen hadden geholpen bij het plannen van de verrassingsaanval van Hamas op Israël.

Israël bombardeert Gaza in reactie op aanval Hamas

Als vergelding voor de aanval van Hamas, heeft de Israëlische luchtmacht achthonderd doelen in Gaza gebombardeerd.

Doelwitten waren onder andere een aantal commandoposten van Hamas, een hoofdkwartier en een commandopost van een hooggeplaatst lid van de zeemacht van Hamas.

De Israëlische luchtmacht voerde ook aanvallen uit op huizenblokken, tunnels en woningen van Hamasleden.

Ook werd een commandopost in een moskee in de stad Jabalia in het noorden van Gaza vernietigd, meldt het Israëlische leger op X, voorheen Twitter.

Er zijn minstens 413 Palestijnen omgekomen bij de aanvallen op de Gazastrook die Israël heeft gelanceerd als vergelding voor de aanval van Hamas. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Nog steeds gevechten in het zuiden van Israël

Volgens Daniel Hagari, de hoogste woordvoerder van het Israëlische leger (IDF), wordt er nog steeds gevochten op zes plekken in het zuiden van Israël in de buurt van de grens met Gaza, meldt de krant The Times of Israel.

De gevechten vinden plaats in een aantal grensstadjes met strijders van Hamas van wie een aantal zich sinds zaterdag in Israël bevindt.

Volgens Hagari zijn 425 strijders door IDF gedood in de Gazastrook en honderden meer op Israëlisch grondgebied. Hij zei ook dat het Israëlische leger honderdduizenden reservisten oproept.

Het IDF zegt dat het 1.148 doelen in de Gazastrook heeft aangevallen.

Israëlische elitetroepen nemen hooggeplaatst Hamaslid gevangen

Elitetroepen van de Israëlische marine hebben een hooggeplaatst lid van Hamas gevangengenomen, meldt The Times of Israel. "De verdachte is in bewaring en wordt momenteel ondervraagd", zei IDF zondag.

De man werd gevangengenomen door leden van Sjajetet 13, een Israëlische commando-eenheid.

Hoe de man precies is gevangengenomen werd niet verteld. Volgens The Times of Israel gaat het tot dusver om het meest vooraanstaande lid van Hamas dat door Israëlische troepen tijdens de gevechten is gevangengenomen.

Hamas heeft verschillende keren geprobeerd om Israël via de zee aan te vallen. De Israëlische marine zegt daarbij tientallen Hamas-strijders te hebben gedood.

Honderden (burger)doden aan beide kanten

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt maandagochtend op Facebook dat er inmiddels 436 doden en meer dan 2.270 gewonden zijn gevallen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook.

Het zou daarbij uitsluitend om burgers gaan.

Sinds een verrassingsaanval van de militante Palestijnse groepering Hamas op Israël die zaterdag begon, wordt er hevig gevochten tussen die groepering en de Israëlische strijdkrachten (IDF), met name rond de Gazastrook.

Volgens Israëlische autoriteiten zijn er aan hun zijde ook honderden doden en gewonden gevallen, zowel burgers als militairen.

De Israëlische krijgsmacht meldt op Telegram dat er in de nacht van zondag op maandag honderden aanvallen zijn uitgevoerd op posities van Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook.

De aanvallen van Hamas zetten ook door. De IDF vermoedt dat er nog steeds Hamasstrijders Israël binnenkomen vanuit Palestijnse grondgebieden. Op Israëlisch grondgebied bij de grens met Gaza wordt op meerdere plekken gevochten, aldus de IDF.

LEES OOK: Olieprijzen stijgen na escalatie conflict tussen Hamas en Israël, hoewel er geen directe dreiging is voor het olie-aanbod