Het uitbreken van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten zou de Verenigde Staten kunnen dwingen om lastige beslissingen te nemen over welke bondgenoot leveringen krijgt van Amerikaanse munitie.

Doordat militanten van de Palestijnse Hamas-beweging zaterdag vanuit de Gazastrook een verrassingsaanval op Israël hebben uitgevoerd, is een ernstig militair conflict ontstaan. Israël is hierbij inmiddels volop in de tegenaanval gegaan en de Amerikaanse president Joe Biden heeft het land steun toegezegd bij het recht om zichzelf te verdedigen.

“In de komende dagen zal het ministerie van Defensie ervoor zorgen dat Israël heeft wat nodig is om zichzelf te verdedigen en burgers te beschermen tegen willekeurig geweld en terrorisme”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin afgelopen weekend in een verklaring.

Geen enkel land heeft in de afgelopen decennia zoveel militaire steun van de Verenigde Staten gekregen als Israël. Alleen al dit jaar zal het land in totaal 3,8 miljard dollar aan veiligheidssteun ontvangen.

Maar de invasie van Oekraïne door Rusland in 2022 heeft de aandacht van de Amerikanen afgeleid van het Midden-Oosten. In januari dit jaar meldde The New York Times dat de VS artilleriegranaten uit een enorm munitiedepot in Israël hebben gehaald voor leveringen aan Oekraïne.

De VS heeft in totaal al meer dan 2 miljoen 155mm artilleriegranaten naar Oekraïne overgebracht door binnenlandse munitievoorraden aan te spreken.

Afgelopen maand zei het Pentagon dat het van plan is om tegen 2025 elke 30 dagen series van in totaal 100.000 artilleriegranaten van 155mm te produceren, tegenover slechts 14.000 per maand eerder dit jaar. Maar zelfs dat is misschien niet genoeg om het leger van Oekraïne van voldoende munitie te voorzien. De Oekraïense troepen jagen er gemiddeld series van in totaal 6.000 granaten per dag doorheen.

Levering Amerikaanse munitie aan Oekraïne onzeker door oorlog in Israël

Volgens Amerikaanse en Israëlische functionarissen die met The New York Times spraken, was het plan om Oekraïne series van 300.000 kogels en granaten van de standaardmunitie van de NAVO te leveren. In januari betitelde een woordvoerder van het Israëlische leger de levering van Amerikaanse artilleriegranaten aan Oekraïne als een "Amerikaanse aangelegenheid".

Maar wellicht stelt Israël zich nu minder laconiek op. In reactie op de verrassingsaanval van Hamas, heeft het land al vergeldingsaanvallen uitgevoerd op Gaza, waarbij volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meer dan 400 mensen zijn gedood. Het lijkt vooral te gaan om luchtaanvallen met gevechtsvliegtuigen.

In het laatste grote militaire conflict met Hamas uit 2014 bestookte het Israëlische leger de Gazastrook echter ook met artillerie. Destijds vuurde het Israëlische leger minstens 32.000 artilleriegranaten af op Gaza, meldde de Israëlische krant Haaretz.

LEES OOK: Poetin gokt erop dat westerse steun voor Oekraïne afkalft: Rusland lijkt aan te sturen op een oorlog die nog een paar jaar kan duren, volgens geopolitieke expert