Naast de iPhone X is er nu nog een peperdure smartphone waar je minimaal duizend euro voor neer moet tellen.

Samsung onthulde afgelopen donderdag de Galaxy Note 9 tijdens een evenement in New York.

De nieuwe Note heeft een adviesprijs van 999 euro. Dat is weliswaar ruim 160 euro minder dan de iPhone X, maar nog steeds een fors bedrag.

Welke telefoon biedt het meeste waar voor je geld? Bekijk hier de belangrijkste verschillen tussen de iPhone X en de Galaxy Note 9:


Beide toestellen hebben een premium design met glazen voor- en achterkant. Oordeel zelf welke smartphone het mooist is.

Foto: Samsung/Apple/Business Insider

Het zijn allebei heerlijke toestellen. Enig minpuntje is dat de Galaxy Note 9 bredere randen heeft boven en onder aan het scherm.


De Galaxy Note 9 is beduidend zwaarder en groter dan de iPhone X.

De iPhone X weegt 174 gram, terwijl de Note 9 201 gram aantikt. Dat komt omdat het Samsung-toestel langer, breder en dikker is dan de iPhone X.


De Galaxy Note 9 heeft een groter en beter scherm.

Foto: Tony Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy Note 9 heeft een schermgrootte van 6,4 inch en dat is een stuk groter dan het 5,8-inchdisplay van de iPhone X. En ook in kwaliteit wint Samsung het op dit vlak van Apple. De Zuid-Koreanen maken nu eenmaal de beste schermen ter wereld.

Beide smartphones hebben weliswaar een OLED-display, toch is die van de Note 9 een tikje beter. Qua kleurweergave, maar ook scherpte. Het display van de Note 9 kan 516 pixels per inch weergeven, tegenover 458 pixels per inch voor de iPhone X. Maar omdat die pixels bij de Note 9 over een groter oppervlak zijn verspreid, zul je in de praktijk weinig verschil zien.


De iPhone X komt in verschillende tests als winnaar uit de bus, maar in het dagelijkse gebruik merk je daar weinig van.

Foto: Hollis Johnson

Tom's Guide vergeleek de prestaties van de Note 9 en iPhone X. De eerste heeft een Snapdragon 845-processor en 6 GB aan RAM-geheugen aan boord, terwijl de tweede beschikt over een A11-chipset en 3 GB RAM. De iPhone X kwam als beste uit de tests.

Benchmarks zeggen echter weinig over de prestaties in het dagelijks gebruik. En al helemaal niet wanneer je bedenkt dat de besturingssystemen compleet anders zijn en dat voor elk ecosysteem weer andere apps ontwikkeld zijn.

Als je kijkt naar toestellen zoals de OnePlus 6 en de Galaxy S9, die beide een Snapdragon 845-chipset hebben, valt te betwijfelen of de Galaxy Note 9 echt veel langzamer is dan de iPhone X.


De Galaxy Note 9 heeft een significant grotere accu die veel langer mee zou moeten gaan dan die van de iPhone X.

Foto: Samsung

De Galaxy Note 9 heeft een accu van 4000 mAh, waar de iPhone X het met een relatief magere batterij van 2.716 mAh moet doen.

De capaciteit zegt echter niets over hoelang je met een opgeladen accu kunt doen, doordat beide toestellen verschillende besturingssystemen hebben en op andere manieren omgaan met stroom.

Toch valt, gezien de aanzienlijk grotere omvang, te verwachten dat de accu van de Note 9 het wint van die van de X. Een definitief oordeel kan ik pas geven na het toestel enkele weken te hebben gebruikt.


De Galaxy Note 9 heeft een uitgang voor een koptelefoon.

Foto: Tony Villas-Boas/Business Insider

Met de Galaxy Note 9 heb je geen adapter nodig om muziek te luisteren. Heb je een bedrade koptelefoon, dan kun je die gewoon op het toestel aansluiten via de koptelefooningang. De iPhone X heeft die mogelijkheid niet.

Natuurlijk kun je bij de iPhone X altijd de bijgeleverde adapter gebruiken, maar die kun je verliezen of vergeten. Bovendien kan je de iPhone X niet opladen terwijl je muziek luistert.


De Galaxy Note 9 heeft een snelle oplader, de iPhone X niet.

Bij de Galaxy Note 9 krijg je standaard een snellader, waarmee je telefoon razendsnel weer een volle accu heeft. Sneller opladen met de iPhone X is weliswaar mogelijk, maar dat kan niet met de standaard oplader die Apple meelevert. Daarvoor kun je twee accessoires aanschaffen: een USB-C-stroomadapter (59 euro) en een USB-C-kabel (25 euro).


Beide smartphones kun je draadloos opladen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Beide smartphones kun je draadloos opladen, maar bij beide toestellen moet je de oplaadmatjes zelf aanschaffen.


Beide toestellen zijn waterbestendig, de Galaxy Note 9 echter nét iets meer.

Foto: Samsung

Per ongeluk je toestel in het water laten vallen? Bij geen van beide modellen levert dit echt problemen op, want ze zijn waterdicht.

Maar er is wel een verschil. De Note 9 heeft een IP68-certificatie, wat betekent dat de smartphone tot 30 minuten onder water kan blijven tot een diepte van 1,5 meter. Bij de iPhone X (IP67) is dit beperkt tot een diepte van 1 meter.


De S Pen van de Galaxy Note 9 is een prettig extraatje als je er gebruik van wilt maken.

Foto: Tony Villas-Boas/Business Insider

Sommige mensen zweren erbij om aantekeningen te maken met de S Pen van de Galaxy, waarmee je ook nog eens de camera op afstand kunt bedienen. Dat kan niet met de iPhone X zonder extra accessoires te kopen.


Samsung heeft een camera die extra slim is.

Foto: Tony Villas-Boas/Business Insider

De iPhone X heeft een uitstekende camera waar je prachtige foto's mee kunt maken. Maar Samsung heeft wat snufjes toegevoegd om nóg betere plaatjes te schieten. De slimme camera herkent het object in beeld en past de instellingen zo aan dat je de optimale foto maakt. Of dit in de praktijk verschilt maakt, moet blijken uit tests.

De camera heeft echter meer extra's. Zo geeft de app een seintje als de foto mislukt, bijvoorbeeld omdat iemand met de ogen knippert, als er veel tegenlicht is of als de foto wazig is door vuil op de lens.

De Note 9 heeft verder net als de Galaxy S9 een verstelbaar diafragma. Zo kun je zowel in donkere als lichtere omgevingen betere foto’s maken, door de hoeveelheid licht die op de sensor valt aan te passen. Daardoor maakt de Note 9 in omstandigheden met weinig licht waarschijnlijk betere foto's dan de iPhone X.


De Galaxy Note 9 heeft standaard tweemaal zo veel opslagruimte als de iPhone X.

Het basismodel van de Note 9 heeft 128 GB aan opslag, terwijl dat bij de iPhone X slechts 64 GB is. De opslagruimte kun je bij de Galaxy Note 9 bovendien uitbreiden met een micro-sd-kaart. Bij de iPhone X kan dat niet.


De iPhone X draait op de laatste versie van iOS, terwijl de Galaxy Note 9 een oudere versie van Android heeft.

Foto: Hollis Johnson

De Galaxy Note 9 draait op Android 8.1 Oreo, ondanks dat Android 9.0 Pie enkele dagen voor Samsungs release uitkwam. Onduidelijk is of de Note 9 een update naar de nieuwste Android-versie krijgt.

De iPhone X draait op de laatste versie van iOS en zal ook in de toekomst snel updates krijgen van Apple.


De Galaxy Note 9 heeft zowel een vingerafdrukscanner als gezichtsherkenning.

Foto: Tony Villas-Boas/Business Insider

Een van de grootste nadelen van de iPhone X is wat mij betreft dat je de telefoon alleen kunt ontgrendelen via gezichtsherkenning. De vingerafdrukscanner is door Apple geschrapt. Dus als Face ID niet goed functioneert, moet je een code intoetsen.

Dat heb ik dus heel vaak moeten doen sinds ik de iPhone X heb. En als de gezichtsherkenning wel werkt, dan is het nog steeds langzamer dan de vingerafdrukscanner van de iPhone 8.

De Galaxy Note 9 heeft gezichtsherkenning, maar ik moet nog testen hoe goed en snel die werkt. En al hapert die functie, dan nog is er de vingerafdrukscanner om op terug te vallen.


Conclusie? Over de gehele linie krijg je meer waar voor je geld met de Note 9 dan de iPhone X.

Foto: Tony Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy Note 9 heeft betere specificaties, meer functies en meer extra's dan de iPhone X. Zoals bij alle Apple-producten betaal je voor de software en het ecosysteem waarin alle apparaten met elkaar samenwerken. Het is aan jou om te bepalen of dat 160 euro extra waard is.

LEES OOK: Ik probeerde Knops, de volumeknop voor je oren die 85 euro kost