Zondag kondigde Samsung de nieuwe Galaxy S9 en de Galaxy S9+ aan op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

Of je nu een Galaxy S8-eigenaar bent of gewoon nieuwsgierig naar de geruchten over de S9, er is maar weinig nieuw aan de nieuwe smartphone van Samsung.

Samsung luisterde naar de kritiek over de plaats van de vingerafdrukscanner, maar verder is de vormgeving hetzelfde als de S8. Doordat de vingersensor is verplaatst, kun je makkelijker je telefoon ontgrendelen met je vingerafdruk.

De grootste vooruitgang van de Galaxy S9 is de camera. Samsung claimt dat de nieuwe camera beter presteert dan zijn eigen Galaxy S8, één van de betere smartphonecamera’s op de markt. Misschien dat de S9 zich zelfs kan meten met de Google Pixel 2, die de beste smartphonecamera heeft van dit moment.

En voor het eerst in de Galaxy S-geschiedenis zijn de camera’s op beide modellen niet gelijk. De S9+ heeft een dubbele lens, terwijl de iets kleinere S9 er maar eentje geeft.

Bekijk hieronder de nieuwe Galaxy S9 en de Galaxy S9+ van Samsung:


Er zijn twee nieuwe Galaxy-toestellen: de Galaxy S9 en de Galaxy S9+

Foto: Samsung

Net als de Galaxy S8 heeft de Galaxy S9 een 5,8-inch AMOLED-scherm van 2960 bij 1440 pixels. De beeldverhouding is opnieuw 18:9, de nieuwe standaard onder de topmodellen van smartphonefabrikanten.

De Galaxy S9+ heeft een 6,2-inch AMOLED-display met dezelfde resolutie en beeldverhouding.


Het ontwerp van de Galaxy S9 is niet veel veranderd sinds de Galaxy S8

Foto: Samsung

De Galaxy S9 neemt volgens Samsung betere foto's bij weinig licht

Foto: Samsung

Als eerste smartphone ooit heeft de Galaxy S9 een verstelbaar diafragma, dat mechanisch schakelt tussen f/1.5 en f/2.4. Zo kun je zowel in donkere als lichtere omgevingen betere foto's maken, door de hoeveelheid licht die op de sensor valt aan te passen.

Het systeem kan dat automatisch voor jou doen, maar je kunt ook handmatig wisselen tussen de twee diafragma's in de camera-app van de S9.

Verder heeft Samsung geheugen in de camerasensor geïntegreerd. Zo kan de software razendsnel 12 foto's tegelijk nemen en de beste uit die reeks combineren om ruis te onderdrukken.


De S9+ heeft twee lenzen, een primeur voor de Galaxy S-reeks van Samsung

Foto: Samsung

Alleen de Galaxy S9+ heeft een systeem met twee lenzen. De gewone Galaxy S9 houdt zijn enkelvoudige lenssysteem.

Net als bij de Galaxy Note 8 is de tweede lens van de S9+ een telelens die verder kan inzoomen dan de primaire lens. Als hij een beetje lijkt op die van de Note 8, dan helpt het je verre objecten vast te leggen zonder kwaliteit of details te verliezen.


Beide Galaxy S9-modellen kunnen video's maken in superslowmotion

De camera kan beelden schieten met 960 frames per seconde. Dat betekent dat je actiefoto's enorm kunt vertragen. Alleen: de slowmotionfunctie werkt alleen met 720p-resolutie.

Wil je toch in Full HD opnemen, dan wordt dat teruggeschroefd naar 240 frames per seconde, vergelijkbaar met de slowmotionfunctie op de iPhone 8 en iPhone X.


Samsung komt ook met AR Emoji, waarmee je van je gezicht een emoji kunt maken

Met behulp van de camera op de voor en achterkant van de smartphone kan de Galaxy S9 honderd verschillende gelaatstrekken in kaart brengen en je gezicht veranderen in een geanimeerde emoji. Je kunt maximaal achttien verschillende animaties opnemen om in je berichten te gebruiken.

Dit is het antwoord van Samsung op de Animoji van de iPhone X.


De vingerafdrukscanner bevindt zich nu onder de camera in plaats van ernaast, een verbetering ten opzichte van de Galaxy S8

Foto: Samsung

De vingerafdrukscanner was één van de minst populaire aspecten van de Galaxy S8. Hij was te hoog achter op de telefoon geplaatst - en pal naast de cameralens, waardoor gebruikers nogal eens mistastten.

Op de Galaxy S9 heeft Samsung de scanner verplaatst naar ónder de camera, waardoor het hopelijk makkelijker is om 'm te gebruiken.


Hij draait op de Snapdragon 845-chipset van chipmaker Qualcomm

Foto: Samsung

De nieuwe Snapdragon 845-chipset van Qualcomm moet razendsnelle prestaties zorgen.


Bixby krijgt ook nieuwe functies

Foto: Samsung

De digitale assistent van Samsung, Bixby, kan teksten die hij ziet via de camera van de S9 vertalen in een taal naar keuze met de functie Bixby Vision. Bij de lancering ondersteunde hij tot 54 verschillende talen.

Bixby Vision herkent door de camera ook eten en vertelt je hoeveel calorieën het bevat. De functie werkt samen met de Samsung Health-app, zodat je je calorie-inname kunt bijhouden.

Ten slotte kun je ook make-up proberen met AR in Bixby Vision. Je kunt verschillende soorten make-up aanbrengen op je digitale gezicht, zoals lippenstift en oogschaduw. Heb je de make-up gevonden die je mooi vindt, dan kun je deze direct kopen bij cosmeticabedrijf Sephora.


De telefoon heeft stereogeluid

Foto: Samsung

Samsung heeft een extra speaker toegevoegd voor stereogeluid. Dat moet ervoor zorgen dat gesprekken, muziek en video's beter klinken.

Terwijl steeds meer smartphonemakers het voorbeeld van Apple volgen door de koptelefoonaansluiting te verwijderen, blijft Samsung volharden. Je kunt je oordopjes nog gewoon inpluggen.


Wanneer is-ie beschikbaar?

De Galaxy S9 is vanaf 16 maart verkrijgbaar. Voor de S9 ben je 849 euro kwijt, terwijl de iets grotere S9+ honderd euro meer kost. De toestellen zijn beschikbaar in de kleuren zwart, blauw en paars.


Bekijk ook de hands-on van YouTuber Marques Brownlee. Hij mocht de Galaxy S9 alvast proberen: