• Apple krijgt meer en meer last van de Chinese lockdowns
  • Naar verluidt zou de voorbereidende productie van de nieuwe iPhone 14 al drie weken achterlopen op schema, waardoor het leveringsschema gevaar loopt.
  • De iPhone 14 wordt vermoedelijk begin september aangekondigd. De verkoop begint doorgaans kort na de introductie.
  • Lees ook: De iPhone 14 komt dit najaar: dit kun je wel en niet verwachten

Apple heeft steeds meer last van de harde lockdowns in China. Het Amerikaanse techbedrijf ziet de levertijden van veel producten oplopen. Dat geldt zelfs voor producten die nog niet officieel op de markt zijn.

Volgens nieuwsmedium Nikkei Asia ligt één model van de nieuwe iPhone 14 nu al drie weken achter op schema, wat inhoudt dat de productiedeadline niet gehaald gaat worden.

Alle iPhone 14-modellen moeten voor het eind van volgende maand door de zogenaamde ‘engineering verification test’ komen. Deze zorgt ervoor dat leveranciers en fabrikanten van start kunnen gaan met de productie, omdat ze door deze test weten welke onderdelen op welk moment aangeleverd moeten worden, maar ook dat de assemblage goed verloopt tegen de gebudgetteerde kosten.

Volgens Nikkei Asia heeft een manager bij één van de toeleveranciers van Apple op anonieme basis bevestigd dat een van de iPhone 14-modellen – om welk model het gaat, is niet bekend – al drie weken achterloopt op deze test. Dit zou komen door de onverwachte problemen die de lockdowns in China veroorzaken. Meerdere toeleveranciers zouden last hebben van sluitingen van fabrieken in China, als gevolg van het strikte coronabeleid van de Chinese regering.

Apple werkt naar verluidt aan oplossingen om de productie toch op tijd te starten, maar volgens de anonieme bron gaat dit niet zo makkelijk. Het zou op dit moment niet alleen erg lastig in te schatten zijn, wanneer alles weer goed zou verlopen. Het is ook simpelweg moeilijk om de verloren tijd in te halen.

Het lijkt erop dat het desbetreffende model van de iPhone 14 de productiestart van begin augustus zal gaan missen. De eerste volgende opstartdatum zal dan ergens in het begin van september vallen.

Welke impact dit heeft op de levering van de iPhone 14, is nog onduidelijk.

Ondertussen hebben we al een redelijk goed beeld van wat we kunnen verwachten van de iPhone 14. Zo zal de kleinste telg, de iPhone mini, niet meer in het gamma verschijnen. Deze wordt vervangen voor een grotere variant. Ook verdwijnt de 'notch' en komen er nog grotere camera's op de Pro-modellen.

LEES OOK: De iPhone 14 komt dit najaar: dit kun je wel en niet verwachten