Bier is wereldwijd één van de populairste drankjes. Elk jaar produceren brouwers zo’n 1,9 miljard hectoliter van het gerstenat. Dat zijn ruim 21.000 olympische zwembaden vol per dag.

Desondanks – of misschien juist dankzij de populariteit van bier – bestaan er veel misverstanden over bier. Eentje daarvan is dat bier uit blik goedkoop is en misschien zelfs een beetje ordinair.

Want zeg nou zelf: als je een verjaardagsfeest geeft, dan haal je niet een paar traytjes bier bij de supermarkt om de hoek. Nee, je zet je gasten flesjes voor. Dat is chiquer.

Net als wijn uit pak heeft bier uit blik een negatief imago. Dat komt door de groepen met wie we het associëren: dikke mannen, luidruchtige jongeren en daklozen. Niet voor niets staan de halve liters pils die voor minder dan een euro te koop zijn in de supermarkt ook wel bekend als zwerverbier.

Minder zuurstof bij het bier

Toch is blik in veel opzichten een betere manier om bier te verpakken dan een flesje. Niet qua duurzaamheid, want statiegeldflesjes zijn volgens Milieucentraal beter voor het milieu. Maar wel qua transport van de bottelaar naar de winkel: blikken gaan minder snel stuk, zijn lichter en stapelbaar.

Ook komt er in een blik minder snel zuurstof bij het bier, waardoor de smaak achteruitgaat. Flesjes zijn minder goed van de buitenlucht afgesloten, helemaal als er een schroefdop op zit.

Muffig luchtje door licht

Maar het belangrijkste verschil: blik laat geen licht door en dat komt de kwaliteit van het bier ten goede. Zonlicht tast namelijk de hop aan dat in het bier zit. Daardoor krijgt het bier een muffig luchtje. Daarom is het extra verse bier van Heineken gewikkeld in wit papier.

“Je kan zelf de proef op de som nemen”, legde biersommelier Pepijn van der Waa van BrewTaste vorig jaar uit. “Zet thuis uit dezelfde krat een flesje in de koelkast en eentje een paar dagen in de vensterbank. Trek ze naast elkaar open en je proeft meteen het verschil.”

Het meeste bier zit in donkere flesjes, omdat die relatief weinig licht doorlaten. Wat dat betreft zijn de witte flesjes van bijvoorbeeld Corona niet handig. En de kenmerkende groene flesjes van Heineken zijn niet veel beter. Daarom legt de brouwer een velletje karton op de kratten, de zogenoemde ‘crate cover’, zodat er minder licht op het bier valt.

Metalige smaak

Hoe zit het met de metalige smaak die bier uit blik zou hebben? Volgens sommigen zit het tussen de oren, anderen proeven wel degelijk een verschil. Hoe dan ook, als je niet houdt van het gevoel van metaal aan je mond kun je het blikje altijd uitschenken in een glas.

De reden dat niet al het bier in blik wordt verkocht is voornamelijk een imagokwestie. Maar er is ook een technische oorzaak.

Bij sommige biersoorten wordt voor de smaak nog gist en suiker toegevoegd voor het bottelen, dat heet hergisting. Daarbij wordt een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Flesjes kunnen de druk die daarbij ontstaat prima aan, maar blikken niet. Dat worden potentiële bommetjes.

Kijk maar eens in de supermarkt of bij de slijter. Bier uit blik is bijna altijd pilsener, want dat is een biersoort zonder hergisting. Een dubbel of tripel koop je vrijwel uitsluitend in een fles.

LEES OOK: Dit zijn de beste brouwerijen per provincie in Nederland