• Introverte mensen kunnen in deze tijden van thuiswerken makkelijk over het hoofd gezien worden.
  • Hun bescheiden karakter kan juist een goed tegenwicht zijn voor extraverte collega’s.
  • Introverte mensen kunnen zich goed concentreren, hebben inlevingsvermogen en blijven rustig tijdens stressvolle situaties, legt carrièrecoach Jane Finkle uit.

Als je introvert bent, vraag je je misschien af of je wel mee kan met het razende tempo van de huidige maatschappij. Een beetje zelftwijfel is ook helemaal niet gek in een wereld waarin jezelf uitspreken gewaardeerd wordt en extraverte mensen zich regelmatig op de borst kloppen.

Maar introverte mensen overdenken zaken meer en kunnen op een rustige manier bijdragen aan het team. Ze kunnen zich vaak goed concentreren en observeren in plaats van dat ze hun mening al klaar hebben.

Lees ook: Solliciteren kan voor introverte types best moeilijk zijn – met deze 3 tips krijg je toch die baan

De gefocuste en kalme benadering van introverte mensen kan diepere inzichten geven en betere oplossingen opleveren voor organisatorische problemen. Ook kan hun aangeboren nieuwsgierigheid leiden tot vragen die veel inzicht kunnen geven voor belangrijke zakelijke beslissingen.

Jane Finkle
Foto: Jane Finkle

Hieronder zeven kwaliteiten van introverte mensen die hen voordelen opleveren in de jachtige samenleving, waarin veel vraag is naar probleemoplossend vermogen, het werken aan relaties en innovatie.

1. Reflectie

Introverte mensen denken over het algemeen eerst na voordat ze zich uitspreken. Door rustig te reflecteren komen ze vaak goed voorbereid naar vergaderingen en presentaties.

Een idee of oplossing goed doordenken is een geweldige manier om succesvolle strategieën te bepalen voor netwerken en gesprekken. Met het uitspreken van slechts één goed doordacht idee of mening kan je al veel erkenning krijgen tijdens een vergadering of voor je bijdrage aan een speciaal project.

2. Goed luisteren

Als je veel praat, betekent dat niet dat je een bron van wijsheid bent of baanbrekende ideeën hebt. Introverte mensen nemen eerst alle belangrijke informatie op voordat ze zelf het woord nemen. En dan verrassen ze de andere aanwezigen vaak met relevante en nieuwe inzichten.

Introverte mensen kunnen mensen heel goed aanmoedigen hun ideeën te uiten, waardoor ze goede zakelijke relaties kunnen ontwikkelen. Je natuurlijke vermogen om goed te luisteren zorgt voor vertrouwen.

3. Focus

Op een werkplak blijven problemen vaak onopgelost, maar dat stimuleert introverte mensen alleen maar om zich goed te focussen op het onderzoeken en analyseren daarvan. Door dat concentratievermogen komen ze vaak met creatieve en effectieve oplossingen.

4. Kalmte

Introverte mensen blijven vaak rustig en cool tijdens conflicten en als dingen misgaan. Als behoedzame denkers zullen ze zelden impulsief handelen en nemen ze de tijd om een moeilijke situatie of crisis goed te beoordelen. De combinatie van zelfbeheersing en reflectief redeneren zorgt vaak voor een constructieve oplossing tijdens stressvolle situaties.

5. Schrijven

Het is niet nodig om tegen de natuur in te gaan en de concurrentie aan te gaan met verbaal sterkere en meer actiegerichte extraverte mensen. Introverte mensen zijn vaak goede schrijvers die volop voordeel halen uit hun observatievermogen.

Schrijven geeft hen de mogelijkheid zaken goed te overdenken, op een rustige plek op een rij te zetten en zichzelf te blijven zonder onderbroken te worden. Schrijfkwaliteiten zijn een belangrijke eigenschap om je kracht te tonen en zaken te doen.

6. Creativiteit

Introverte mensen moeten alleen zijn om hun gedachten en ideeën verder te ontwikkelen. Rust is vruchtbare grond voor dromen en creativiteit die van grote invloed kunnen zijn op de groei en het succes van je carrière.  

7. Inlevingsvermogen

Het overdenken van te veel scenario's tegelijk kan leiden tot te diep nadenken, maar dat aspect van het karakter van introverte mensen maakt hen ook gevoeliger voor wat collega's en klanten voelen en denken.

Introverte mensen weten wat het is om onzichtbaar te zijn of te worden genegeerd in grote groepen, dus zorgen ze ervoor dat iedereen die relevant is bij een onderwerp betrokken wordt bij een gesprek of vergadering.

In de snelle maatschappij van tegenwoordig moeten introverte mensen zich soms buiten hun comfortzone bewegen en zichzelf uitdagen nieuwe wegen in te slaan. Maar door te ontspannen en zich te laten leiden door hun innerlijke stem kan juist het introverte ook zorgen voor een stabiele koers op weg naar succes.

Jane Finkle is carrièrecoach, spreker en schrijver met meer dan 25 jaar ervaring in het helpen van cliënten in hun loopbaan. Haar nieuwste boek is The Introvert's Complete Career Guide: From Landing a Job to Surviving, Thriving, and Moving on Up.

[activecampaign form=20]

Lees meer carrièretips: