De Europese Centrale Bank wil voorlopig niet tornen aan de ultralage en soms negatieve rentes.

Uit een intern rapport van de ECB voor de langere termijn blijkt dat een renteverhoging in 2023 een mogelijk scenario is, zo meldt zakenkrant The Financial Times.

Hoe het rentebeleid zich ontwikkelt, is echter afhankelijk van diverse factoren.

De Europese Centrale Bank (ECB) voedt financiële markten nog altijd met lage rentes, om investeringen van bedrijven en uitgaven van consumenten te stimuleren en zo het economische herstel te ondersteunen. Tegelijk lopen inflatiecijfers op in de eurozone, wat de koopkracht van de euro ondermijnt.

Officieel mikt de centrale bank op een inflatiecijfer van 2 procent op de middellange termijn. In augustus bedroeg de inflatie in de eurozone gemiddeld 3 procent op basis van voorlopige cijfers en vrijdag publiceerde statistiekbureau Eurostat definitieve cijfers die deze stijging bevestigden.

Tot nog toe heeft ECB-president Christine Lagarde volgehouden dat de hogere inflatie een tijdelijk fenomeen is. De centrale bank houdt vast aan het goedkoopgeldbeleid, omdat het economische herstel nog pril is en een zetje kan gebruiken.

Eerder deze maand kondigde de ECB wel aan op termijn het goedkoopgeldbeleid iets te willen matigen, maar van bijvoorbeeld renteverhogingen is voorlopig geen sprake.

Volgens zakenkrant The Financial Times blijkt echter uit een interne langetermijnprognose van de ECB dat een renteverhoging toch iets eerder kan komen, dan veel analisten nu inschatten. Op basis van de langetermijnverwachting voor de inflatie zou de rente over twee jaar, in 2023, kunnen gaan stijgen. In een reactie tegenover de FT laat een woordvoerder van de ECB weten dat dit op geen enkele manier in de officiële prognoses zit.

De ECB wil vooral niet dat marktpartijen gaan anticiperen op een snellere renteverhoging, omdat dit rentes nu al kan beïnvloeden. Een oud-medewerker van de ECB zegt tegen de Britse zakenkrant dat het interne rapport met een langetermijnscenario slechts één van de ingrediënten is die meespelen bij beslissingen over het rentebeleid. “Dat is uiteindelijk een politieke beslissing.”

ECB-bestuurder acht hogere inflatie op korte termijn mogelijk

De inflatie in de eurozone kan mogelijk nog wat sterker gaan oplopen dan de Europese Centrale Bank (ECB) momenteel verwacht. Dat heeft ECB-bestuurder Martins Kazaks vrijdag gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Kazaks is president van de centrale bank van euroland Letland.

De ECB gaf vorige week aan dat de inflatie dit jaar boven het gewenste doel van 2 procent zal stijgen. In 2023 zou die dan weer moeten afzwakken naar 1,5 procent, aldus de ECB. Mogelijk kunnen de prognoses van de centrale bank later opwaarts worden aangepast, zei Kazaks.

LEES OOK: De prijs voor scheeptransport is binnen een jaar met 500% gestegen – container China-Europa kost €12.000